Hlavní obsah

Jak se vyhnout bolestem zad

Novinky, bok

Lidská páteř je mnoha lidmi považována za jeden z velkých evolučních ‚nedostatků‘. Nahrává tomu i fakt, že více než 80 % dospělých trpí opakovaně bolestmi zad. Odborníci to ale vidí jinak. Podle nich je páteř naopak velmi dokonalá struktura, která odolá mnohé zátěži. Lidé ji ovšem špatně používají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Všeobecně se má za to, že se páteř ničí především při nadměrném zatížení, například při zvedání těžkých předmětů. Koneckonců právě v důsledku prevence různých zranění zad při nadměrné námaze zavádějí mnohé podniky všude po světě kurzy, jak správně zvedat zátěže, o správném pracovním vybavení nemluvě.

Logickým úsudkem a radou mnoha lékařů je tak vyhnout se zvedání čehokoli těžkého. Z nedávných výzkumů ale vzešlo zjištění, že takové rady mají na bolesti zad či zranění pramalý vliv, respektive jsou téměř neúčinné. Odborníci proto nabádají, že je třeba změnit celý přístup k této problematice.

Lidská tkáň musí být podle nich naopak vystavena pravidelné zátěži, aby se stala silnou - páteř je prý toho skvělým příkladem. Pravidelné zvedání určité váhy posílí klouby, svaly i vazy a připraví tak páteř a celá záda na další možnou zátěž. Stejně jako dobrá běžecká příprava pomůže člověku uběhnout náročný maraton, uvádí server Independent.

Vyhnout se zátěži? Naopak, začněte cvičit a posilovat

Nedostatek a nepravidelnost zatížení páteři naopak podle odborníků velmi škodí. Jako příklad uvádějí výsledky studie provedené mezi astronauty, u kterých minimální zátěž při nízké gravitaci způsobovala ochabování svalů a tuhnutí páteře. U dříve zdravých jedinců se tak po pobytu ve vesmíru často rozvinuly právě bolesti zad.

Zastánci ‚nedokonalosti‘ páteře rovněž namítají, že bolestivost či zranění nezpůsobuje pouze zvedání těžkých břemen, ale také opakované ohýbání a narovnávání zad. Ani to ale není zcela pravda. Odborníci se rozhodli i toto tvrzení poupravit, při hledání odpovědí se proto zaměřili na veslaře, kteří denně podobné pohyby provádějí.

U třetiny testovaných jedinců sice během prvních dvanácti měsíců tréninků nastaly nějaké občasné bolesti zad, ovšem téměř všechny případy byly krátkodobého charakteru a nakonec ustaly. To tedy opět poukazuje na fakt, že spodní část páteře, která často mnohé lidi bolí, je i na takovou zátěž připravena a nijak ji při opakovaném provádění nepoškozuje.

I přesto se všichni shodují na tom, že nesprávné ohýbání nebo zatížení páteře může vést k problémům se zády. A to především u lidí, kteří se málo hýbou, a tudíž nejsou v takové kondici, ve které by byli schopni odolat standardní zátěži, na kterou jsou záda a lidská páteř stavěny. Proto odborníci všem doporučují, aby cvičili. Pravidelná zátěž a posilování jsou pro páteř a záda ta nejlepší prevence možných potíží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám