Hlavní obsah

Jak přežít zimu ve zdraví a bez antibiotik podle bylinkářky z Beskyd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko je podle hygieniků na začátku nepříznivé epidemiologické situace. Za poslední týden přibylo chřipkových i dalších respiračních nemocí. Lidé se proto snaží různými způsoby zvýšit si imunitu a vyhnout se tak onemocnění. Svůj recept na to, jak přežít toto náročné období ve zdraví a bez chemie, má i osmapadesátiletá bylinkářka z Beskyd Eva Huňková.

Foto: Denisa Doležalová

Bylinkářka Eva Huňková

Článek

Sama se už mnoho let lékům se značnou úspěšností vyhýbá. Pomáhá si přírodou. Antibiotika ji dostihla pouze kvůli borelióze.

„Zcela jistě mi v tom pomáhá i bylinková a fermentovaná strava. Navíc je moc důležité vnímání ročního období. Příroda nás vede, ukazuje, co jíst a co pít, jak se chovat. Je fajn jí naslouchat. V zimě je nejen důležitá strava, ale zároveň i psychika, protože sluníčka je méně. Proto je potřeba krom jídla, které nás zahřeje a ochrání mikrofloru střev, udržovat i psychickou očistu. Dělat si radost vycházkami, vylučovat endorfiny, ale zároveň odpočívat,“ vysvětluje svůj postoj Huňková, která je i milovnicí vaření z divokého kvítí.

Na zimu se připravuje už od jara

„Já se na zimu připravuji vlastně od jara, neboť si celé plodné období rostliny, bylinky a plody zpracovávám tak, abych i v době, kdy není tolik sluníčka, mohla tuto esenci cítit. Proto od brzkého jara zavařuji, fermentuji zeleninu a ovoce, sbírám plody a vyrábím si sirupy, octy, kandované dobroty, bylinkové oleje, bylinkové hořčice, čatní, marmelády, sbírám bylinky na čaj, semínka na různé druhy koření a posypy,“ ukazovala bylinkářka, která žije v Ostravici na Frýdecko-Místecku a pořádá i kurzy vaření, v nichž učí lidi zpracovávat suroviny tak, aby měly zachovány minerální látky a vitamíny.

Bylinková pomoc při rýmě a zánětu dutin

Zdraví

„Pamatuji si, jak moje maminka každoročně nakládala zelí, jak uchovávala v soli kořenovou zeleninu, česnek, jak nakládala okurky. To vše bylo součástí domova a nikdo nad tím nepřemýšlel. Prostě se jen uchovala úroda tak, aby co nejdéle vydržela. Já se vlastně snažím o to samé. Uchovávám poklady tak, aby co nejdéle vydržely a aby byly tělu tímto prospěšné,“ vysvětlovala žena, která ráda píše pohádky pro děti a maluje.

Fermentace je zázrak

Fermentace podle ní poskytuje zdraví prospěšné látky, které napomáhají správnému fungování střev a zdravé střevní mikroflóry, která je tolik potřebná pro imunitu. Navíc je velkým benefitem fermentované zeleniny její čerstvost a uchování energie daného období.

„Ale pozor, nejsem zastáncem toho, aby se fermentované jídlo požívalo ve velkém. Zastávám ve všem střídmost. Z makrobiotiky jsem se naučila jíst plnohodnotný talíř, na kterém je všeho trošku, a takto to i provozuji ve své kuchyni. A to mi funguje,“ usmívala se Huňková.

A co vše bylinkářka fermentuje? Kromě ovoce a zeleniny si kvasí i limonády, pomazánky, bylinky, dipy, zeleninové omáčky, jogurty, ale i sýry. Kvasí třeba i česnek a cibuli.

„Nejsem na konci svého bádání. Nahlédnutí do světa fermentace mi ukázalo neskutečné možnosti. Zjistila jsem, že startérem mohou být i divoké kvasinky, které naleznete v přírodě, že i z medu se může stát výborné dochucovadlo do čajů, nebo na namázání na chleba tím, že v něm fermentujete různé květy či třeba smrkové výhonky,“ líčila žena, která je také milovnicí výšlapů na beskydskou Lysou horu.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Fermentovaná zelenina by neměla v zimním jídelníčku chybět.

Jako kuriozitku bere fermentovaný česnek v miso pastě. „Síla česneku se tak malinko ztratí a je lépe stravitelný. Miluju ale i fermentované medy a octy. Letos se mi povedl bezinkový ocet na výtečnou. Skvělá je i fermentovaná zelenina v tamari omáčce,“ vyjmenovávala s tím, že stále není u konce.

„Vracím se k receptům mé babičky, mé maminky, prostě jak to dělávali naši předkové. Neupínám se k žádným složitostem, zkouším. Příroda je neskutečně chytrá, jen my se musíme naučit zpět to, co jsme zapomněli. A o tom jsou i mé kurzy,“ shrnula Huňková.

Kvašené potraviny doporučují i odborníci

„Fermentované potraviny jsou lépe stravitelné, obsahují prospěšné enzymy, vitamíny především skupiny B, vitamín C, vitamín K a probiotika. Do jídelníčku bychom měli zařazovat různé druhy fermentovaných potravin denně pro obsah probiotik: podporují imunitní systém,“ sdělila nutriční terapeutka Městské nemocnice Ostrava Dáša Monsportová.

Upozornila však, že fermentované potraviny nesmí lidé s histaminovou intolerancí. „Kvašená zelenina pro vysoký obsah vitamínu K může snižovat účinek některých léků,“ doplnila Monsportová.

Přes zimu doporučuje nutriční terapeutka zařadit do jídelníčku českou superpotravinu, a to kysané zelí. „Výhodou je jeho celoroční dostupnost a také cena,“ zkonstatovala Monsportová.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej bylinek a bylinných extraktů

Reklama

Výběr článků

Načítám