Hlavní obsah

Jak na hubnutí po padesátce

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí po padesátce je u žen vždy složitější. S příchodem menopauzy, a tedy hormonální změnou dochází k výraznému zpomalení bazálního metabolismu, ale i k úbytku svalové hmoty, kterou ve velkém nahrazuje tuk, který se navíc ukládá v rizikovém středu těla. Pokud do této chvíle žena necvičila a má nulovou fyzičku, pak obvykle velmi rychle přibírá na váze. Pomoci může změna jídelníčku a fyzická aktivita.

Cvičení, které u žen nad padesát let podpoří hubnutíVideo: Novinky

 
Článek

Počet kilokalorií, které si může člověk bez výčitek dovolit přijmout, nezávisí pouze na jeho věku a pohlaví, ale především na jeho aktivitě. Aby si ženy po padesátce udržely svoji váhu, měl by se podle trenérky fitness centra pro ženy Contours Markéty Brožové jejich denní energetický příjem pohybovat mezi 1600 a 2200 kilokaloriemi.

„Přijatou energii však nemusíte striktně počítat, raději si vybírejte potraviny, které jsou především kvalitní, bez úprav, tedy žádné polotovary a jídla z fast foodů. Největší zhoubou pro starší a pomalejší metabolismus jsou pak jednoduché cukry v limonádách, sladkostech a pečených produktech,” radí výživová specialistka Monika Bartolomějová.

Špatný výběr potravin, kterému mladší tělo odolávalo, se po padesátce na postavě nepěkně podepisuje, roste především obvod pasu. Žena najednou bojuje s obezitou a zdravotními problémy, jako je rozvoj kardiovaskulárních onemocnění nebo cukrovky.

„Denní příjem energie ale nesnižujte přeskakováním jídel, jezte pravidelně, svačte hodně zeleniny a o trochu méně ovoce a soustřeďte se na obsah bílkovin, tuku a vlákniny v každém jídle, které navozují pocit sytosti. Zaměřte se na zdroje vitamínu B, vápníku, kyseliny listové a omega-3 mastné kyseliny. Nezapomínejte na dostatek bílkovin, které najdete především v mase, mléčných produktech, vajíčkách a tuku,“ vyjmenovává Bartolomějová.

Každá fyzická aktivita pomůže

I malá změna sedavého způsobu života může po padesátce pomoci zrychlit váš metabolismus. Podle studie publikované v medicínském magazínu Jama Oncology v roce 2015 pomohlo ženám po menopauze redukovat tuk 60 minut aerobního cvičení denně.

„Zkuste rychlou chůzi, cyklistiku, vodní aerobic – 150 minut týdně, které můžete rozdělit do kratších intervalů také během dne. Intenzivnímu kruhovému tréninku se věnujte 75 minut týdně, například třikrát po 25 minutách. Nikdy se nepřepínejte a vždy se před tréninkem a po něm pečlivě protáhněte,“ radí fitness trenérka Markéta Brožová.

V přiloženém videu si pro vás fitness trenérka Eva Petrů z www.contours.cz připravila konkrétní cviky vhodné pro nastartování hubnutí po padesátce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám