Hlavní obsah

Invazivní meningokokové onemocnění je rychlé a zákeřné

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Invazivní meningitida je velmi závažné infekční onemocnění, při kterém dochází k bakteriálnímu zánětu měkkých plen mozkových. I přes včasnou léčbu tomuto onemocnění každoročně podlehne 120 000 lidí z celého světa. Bohužel i ti, kteří nad tímto onemocněním nakonec vyhrají, se mnohdy potýkají s trvalými následky v podobě amputace prstů či celých končetin, ztráty sluchu, mentální retardace a dalších komplikací.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce ohroženou skupinu bývají děti do 4 let věku a dospívající od 15 do 19 let.

Článek

Závažná forma tohoto onemocnění je způsobena bakterií Neisseria meningitidis, zejména jejími séroskupinami A, C, W-135, Y a séroskupinou B. Postihnout může kohokoliv, ale nejvíce ohroženou skupinu bývají děti do 4 let věku a dospívající od 15 do 19 let.

K přenosu může dojít velice snadno, a to kapénkovou infekcí z jedné osoby na druhou, podobně jako je tomu u chřipky nebo rýmy.

Mezi prvotní příznaky mohou patřit bolesti hlavy, zvracení, horečka, porucha vědomí či krvácivé projevy na kůži tzv. petechie. Klíčovou podmínku pro uzdravení pacienta představuje včasná diagnóza a okamžité zahájení léčby pomocí antibiotik.

Bohužel i tak bývá jedinec ohrožen na životě, musí absolvovat velmi dlouhou hospitalizaci v nemocnici a dost často mu zůstávají i trvalé následky. Za posledních šest let bylo v České republice zaznamenáno celkem 382 případů meningokokové infekce, z tohoto počtu bylo 161 dětí do věku 5 let. Téměř každý pátý člověk, který závažnou nákazu přežil, trpí trvalými následky.

Prevence onemocnění

Na území České republiky se nejčastěji setkáváme s meningokokem typu B a C, méně často se pak jedná o séroskupiny A, W-135 a Y. V loňském roce onemocnělo meningokokovým onemocněním celkem 42 lidí, z tohoto počtu bylo 17 dětí do věku 5 let. Infekce meningokokem séroskupiny B se na celkovém počtu výskytu onemocnění podílela více než 57 %.

Světový den meningitidy

Již tradičně připadá na 24. dubna. Letos s podtitulkem - “Spojte své ruce proti meningitidě”. 

Prevenci invazivního meningokokového onemocnění představuje očkování. Vhodné je očkování adolescentů a malých dětí, především před vstupem do nového kolektivu, kde jsou obě věkové skupiny vystaveny zvýšenému riziku infekce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám