Hlavní obsah

Ignorovat dlouhodobý kašel se nevyplácí

Kašel máme většinou spojený s nachlazením a víme, že v takovém případě se jej při troše péče zbavíme celkem rychle. Kromě toho ale může mít ještě i další příčiny, které není radno podceňovat – zvlášť pokud kašel přetrvává.

Foto: Profimedia.cz

Podceňovat dlouhodobý kašel se nemusí vyplatit.

Článek

„Účelem kašle je čištění oblasti horních dýchacích cest od hlenu nebo cizích dráždivých látek,“ vysvětluje na úvod lékař Libor Havel z pneumologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Je zcela normální si čas od času odkašlat – ale pokud kašlání trvá dlouho, nabírá na intenzitě nebo se mění jeho charakter, může to znamenat různě vážné zdravotní potíže. Chronický kašel rozhodně není norma a je vždy namístě se pokusit zjistit, co je jeho příčinou. Za zdánlivě nevinným kašlem se totiž mohou skrývat smrtelné choroby.

Akutní a chronický

Akutní kašel známe všichni – každý z nás už si někdy prošel nachlazením, chřipkou nebo jiným sezonním onemocněním vedoucím k zánětu dýchacích cest. Akutní kašel je ten, který trvá méně než tři týdny, nicméně většina z nás se jej zbaví během dvou týdnů pomocí volně prodejných léků a klidového režimu.

Roky ji trápilo těžké astma, až nová léčba ji vrátila zpět do života

Zdraví

Pokud kašel trvá mezi třemi a osmi týdny a ke konci této doby se zlepšuje, říká se mu subakutní kašel. Přetrvávající kašel, kterého se nemůžete zbavit ani po osmi týdnech, je už považován za chronický.

Více důvodů

V mnoha případech má chronický kašel více než jeden důvod. Většinou se však jedná o jednu z následujících příčin nebo jejich kombinaci:

  • Zadní rýma. Když nos nebo dutiny produkují více hlenu, může stékat do zadní části krku a vyvolat kašlací reflex.
  • Astma. Kašel související s astmatem může přicházet a odeznívat s ročním obdobím, objevit se po infekci horních cest dýchacích nebo se zhoršit, když jste vystaveni studenému vzduchu nebo určitým chemikáliím či vůním. U astmatu se může kašel objevovat buď záchvatovitě, nebo také neustále – chronicky.
  • Refluxní choroba jícnu. Jedná se o poměrně běžný problém, kdy se žaludeční kyselina dostává do jícnu, tedy lidově řečeno do krku. Neustálé podráždění může vést k chronickému kašli. Kašel zase zhoršuje refluxní chorobu, a vzniká tak začarovaný kruh.
  • Infekce. Kašel může přetrvávat dlouho poté, co odezní jiné příznaky zápalu plic, chřipky, nachlazení nebo jiné infekce horních cest dýchacích. Chronický kašel se může také objevit u plísňových infekcí plic, tuberkulózní infekce nebo plicní infekce.
  • Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Spočívá v zúžení dýchacích cest (obstrukci) vlivem trvalého zánětu. Pokud jsou v důsledku zánětlivých procesů zničeny také plicní sklípky, dochází k abnormálnímu rozšíření plic, tedy rozedmě. V takovém případě je i nadále možné vdechovat, ale zúžené dýchací cesty nedovolí, aby vzduch tělo úplně opustil. V důsledku toho při každém nádechu zůstává v plicích příliš velké množství zbytkového vzduchu.
  • Léky na krevní tlak. Je známo, že ACE-inhibitory, které jsou běžně předepisovány pro léčbu vysokého krevního tlaku a srdečního selhání, způsobují u některých lidí chronický kašel.

Hlídat se musí především kuřáci

Hlavním rizikovým faktorem pro rozvoj chorob projevujících se chronickým kašlem je kouření. Onemocnění, která se kašlem projevují, vyvolává také pasivní kouření a znečištěné ovzduší.

Většinu kuřáků nepřekvapí, že po ránu kašlou a zadýchávají se. Měli by však vyhledat lékaře, když se kašel zhoršuje nebo mění svůj charakter – tedy například ten, kdo měl kašel suchý a dráždivý, najednou začne vykašlávat hlen. Zvláště pokud je nějak zabarvený, což nemusí být jen důsledkem zanesení plic dehtem, ale příznakem rakoviny plic.

Nikdy nekouřila, přesto onemocněla rakovinou plic

Zdraví

Bolesti na hrudi a problémy s dýcháním, i tak se může projevit plicní embolie

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Léky na kašel

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám