Hlavní obsah

I pouhá sklenička slazeného nápoje denně může zvyšovat riziko rakoviny, varují vědci

Novinky, bok

Fakt, že slazené nápoje lidskému zdraví příliš neprospívají, je všeobecně znám. Vědci ale nyní přišli se zprávou, která jejich milovníkům možná přidělá vrásky na čele. Už jediná sklenička slazeného pití denně podle jejich zjištění může zvyšovat riziko výskytu rakoviny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do studie, jejíž výsledky odborníci nedávno zveřejnili, bylo zapojeno přes 100 000 dospělých Francouzů v průměrném věku kolem čtyřiceti let. Hlavním tématem byla spojitost mezi konzumací slazených nápojů a zvýšeným rizikem rozvoje některých druhů rakoviny. Tato studie navazovala na dřívější zjištění, která se zabývala zvýšenou konzumací cukrů a jejich vlivem na předčasné úmrtí.

Jak odborníci uvádějí, už pouhých 100 mililitrů slazeného nápoje, což odpovídá zhruba třetině běžně prodávaných plechovkových nápojů, je spojováno s 18procentním nárůstem rizika rakoviny obecně a 22% zvýšeným rizikem výskytu rakoviny prsu.

„Tyto výsledky poukazují na statisticky významnou spojitost mezi konzumací slazených nápojů a rizikem výskytu rakoviny,” potvrdil pro CNN Ian Johnson, nutriční specialista a emeritní pracovník společnosti Quadram Institute Bioscience, která se na studii podílela.

„Překvapivě pak bylo zvýšené riziko výskytu rakoviny pozorováno nejen u častých konzumentů klasických slazených nápojů, ale také u těch, kteří mají v oblibě i 100% ovocné džusy,” dodal Johnson.

Cukr jako hlavní viník 

Jak potvrdila vedoucí studie Mathilde Touvierová, pravděpodobným viníkem všech budoucích problémů je cukr obsažený v nápojích. „Slazené drinky obecně zvyšují riziko obezity. Obezita je pak jedním z rizikových faktorů pro rozvoj rakoviny,” dodala.

Dalšími škodlivými aspekty, kterou mohou souviset s výskytem rakoviny, pak mohou být i různé látky přidávané do těchto nápojů. Jednou z nich může být tzv. 4-methylimidazol, který obsahují nápoje s tzv. karamelovým zabarvením. V návaznosti na tato zjištění nejen Touvierová varuje, že pokud lidé takovým nápojům nemohou odolat, měli by je omezit na pouhou jednu skleničku denně.

Dietní nápoje bez viny? 

Vědci se zaměřili i na tzv. dietní nápoje. V jejich případě ale žádnou výraznější spojitost s výskytem rakoviny nezjistili. Zároveň ale dodali, že toto zjištění je třeba brát s nadhledem, protože v testované skupině dobrovolníků bylo velmi malé zastoupení těch, kteří tyto nápoje konzumovali pravidelně.

Odborníci svorně dodávají, že je třeba ještě mnoha dalších zjištění, i když jejich studie trvala v průměru dlouhých devět let.

„Jedno je ale už teď jisté. Je třeba i tak omezit konzumaci cukrů obecně,” dodala na závěr Amelie Lakeová z Teesside University.

Anketa

Jak často pijete slazené nápoje?
Každý den
22,9 %
Často, ale snažím se je omezit
8,2 %
Jen velmi výjimečně
39,6 %
Vůbec, nemám je rád/ráda
29,3 %
Celkem hlasovalo 1024 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám