Hlavní obsah

I lidé odkázáni na dialýzu mohou cestovat do zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více pacientů s onemocněním ledvin, kteří jsou odkázáni na umělou ledvinu, využívá možností projektu Prázdninové dialýzy. Ten nabízí zprostředkování krevní dialýzy v zahraničí. Možnosti letos využilo 32 pacientů odkázaných na pravidelnou dialyzační péči, což je dvakrát tolik než v loňském roce.

Článek

Na krevní dialýzu pacient zpravidla dochází třikrát až čtyřikrát týdně na odborné pracoviště, kde ho zhruba na tři hodiny připojí na přístroj, který mu krev čistí. Dialýza zachraňuje lidem život, ale zároveň je donedávna nutila, aby se příliš nevzdalovali od zařízení, které nezbytně potřebují. Podívat se například k moři tak byl nesplnitelný sen.

Společnost na projektu Prázdninová dialýza spolupracuje s mezinárodní organizací Holiday Dialysis International a pacienti mohou vycestovat na dovolenou prakticky do celého světa. Veškeré služby spojené se zprostředkováním hemodialýzy v zahraničí jsou bezplatné. Pacient platí pouze případnou spoluúčast na ceně léčby, což závisí na podmínkách konkrétního dialyzačního střediska. Někde může být pro držitele Evropského průkazu pojištěnce bezplatná, jinde vyžadují spoluúčast nebo plnou úhradu. V Chorvatsku, kam lidé jezdí nejčastěji, si pacient hradí 15 procent z ceny léčby.

Projekt Prázdninová dialýza letos zajistil dialyzační péči i 43 pacientům ze zahraničí. Nejčastějšími místy jejich pobytu byly Mariánské lázně a Praha.

V současnosti na dialýzu v Česku chodí více než čtyři tisíce pacientů

První umělá ledvina byla v České republice použita v roce 1955 pro pacientku s akutním selháním ledvin. Od 60. let byli umělou ledvinou léčeni také pacienti s chronickým selháním ledvin. Do dialyzačního programu však byli zařazováni jen lidé do určitého věku, u nichž byl předpoklad, že se podrobí transplantaci. V současné době je léčba dopřána všem lidem, kteří ji potřebují.

Podle přednosty Kliniky nefrologie Vladimíra Tesaře chodí v současnosti na dialýzu v Česku více než 4000 pacientů. Počet pacientů se selháním ledvin bude narůstat. Zejména proto, že se lidé dožívají vyššího věku a že přibývá pacientů s cukrovkou, k jejímž komplikacím patří i selhání ledvin.

Mezi pacienty, kteří letos poprvé využili služeb Prázdninové dialýzy, byla Hana Růžičková, která se poprvé podrobila dialýze v roce 1993 a později jí byla dvakrát transplantována ledvina. Od roku 2003 opět chodí na dialýzu. Letos se jí podařilo odjet na dovolenou k moři. Na hemodialýzu chodila na soukromou kliniku v Egyptě. Větší část nákladů za úkony jí proplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna, zbytek si zaplatila sama.

Reklama

Související články

V létě hrozí riziko infekce močových cest

Letní dny většinou přinášejí uvolnění a příjemné zážitky. Pokud to tak má zůstat, nesmíme zapomínat na své zdraví. Někdy stačí špatně se obléct, jindy zase...

Výběr článků

Načítám