Hlavní obsah

Hormonální porucha udělala z dívky fotomodelku

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacetiletá Britka Harnaam Kaurová boří kvůli svému netradičnímu vzezření mýty o kráse. Dívka trpí syndromem polycystických ovarií, což mimo jiné způsobuje i to, že ji trápí nadměrné ochlupení těla i nepříliš estetický plnovous.

Foto: Profimedia.cz

Harnaam Kaurovou trápí syndrom polycystických ovarií.

Článek

Od jejích 11 let, kdy se začaly objevovat první příznaky tohoto hormonálního onemocnění, se snažila problém zakrýt, a to častým odstraňováním chloupků. Bohužel se nevyhnula ani šikaně ze strany spolužáků, což vyvolalo sebepoškozování a dokonce i myšlenky na sebevraždu.

Jenomže s přibývajícím věkem se rozhodla ze svého mindráku udělat přednost. V 16 letech našla odvahu a přestala se skrývat a odstraňovat nadbytečné ochlupení. K jejímu rozhodnutí ji vedlo i náboženství, na které přestoupila. Šíitská víra totiž přikazuje, že tělo by mělo být ponecháno tak, jak je, což v tomto případě znamená přestat skrývat nebo holit vousy.

Foto: Profimedia.cz

Harnaam Kaurová na fotografii ze základní školy. Bylo jí 11 let.

„Připadám si teď jako statečná, sebevědomá žena, která se nebojí porušit normy společnosti,“ říká mladá žena pro Daily Mail.

Syndrom polycystických ovarií
Jedná se o endokrinní poruchu u žen v plodném věku. Hlavními příznaky je tvorba cyst na vaječnících, nepravidelná menstruace, přibývání na váze, akné, deprese, ale také nadměrné ochlupení (knírek, hruď). Na vině je nadprodukce mužských pohlavních hormonů, především testosteronu. Mnohé z žen trpící syndromem polycystických ovarií trpí nepravidelnou nebo úplnou absencí ovulace, u některých lze tedy mluvit i o neplodnosti nebo velkých problémech s otěhotněním. Léčit lze pomocí hormonů či chirurgicky, v některých případech ale syndrom vymizí až v období menopauzy.

Díky handicapu, který kdysi vnímala jako velký problém, se ale dostala i k zajímavým nabídkám. Když se objevila na plakátu, který zval na výstavu vousů, všimla si jí svatební fotografka Louisa Coulthurstová, která si její jméno zadala do internetového vyhledávače a kontaktovala ji. „Vždycky jsem byla fascinována myšlenkou zaplést do vousů květiny a ještě ve spojení se ženou. Byla jsem nadšená, když Harnaam mou nabídku přijala,“ řekla fotografka.

Foto: Profimedia.cz

Britka se objevila i na výstavě s názvem The World's Best Beards.

Foto: www.urbanbridesmaid.com

Mladá dívka stála modelem fotografce Louise Coulthurstové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám