Hlavní obsah

Fotbalisté trpí demencí 3,5krát častěji

Právo, rm

Bývalí profesionální fotbalisté umírají ve srovnání s běžnou populací třiapůlkrát častěji na demenci a další závažná neurologická onemocnění. K tomuto závěru dospěla studie univerzity ve skotském Glasgow, podle níž se potvrdila souvislost mezi dlouhodobým přetěžováním organismu a výskytem neurokognitivních nemocí.

Foto: Profimedia.cz

Časté hlavičkování problémy fotbalistů nezpůsobuje, zádrhel je jinde.

Článek

Studii zadala britská Asociace profesionálních fotbalistů poté, co Jeff Astle, bývalý útočník týmu West Bromwich Albion i národního výběru Anglie, zemřel následkem opakovaných úrazů hlavy. Výsledky výzkumu publikoval odborný magazín New England Journal of Medicine.

Astle zemřel v roce 2002 jako 59letý. Koroner v pitevní zprávě uvedl jako příčinu „civilizační nemoc z povolání“.

Tým vědců vedený Williamem Stewartem zjistil, že mezi profesionálními fotbalisty byl oproti normální populaci čtyřnásobný výskyt Alzheimerovy choroby, čtyřikrát víc neuromotorických nemocí a dvojnásobný nárůst Parkinsonovy choroby.

Lepší míče pomohly

Studie nicméně nepotvrdila známé klišé, podle nějž způsobuje problémy fotbalistů časté hlavičkování. Navíc vědci závěrem připomněli, že fotbaloví „profíci“ v průměru žijí o tři a půl roku déle než běžná populace a mají méně kardiovaskulárních či nádorových onemocnění.

Výzkum také vyloučil, že by neurologická onemocnění více zasahovala útočníky než např. brankáře.

Někteří experti ale zpochybňují relevanci studie pro současnost, protože výzkum nezahrnul sportovce narozené po roce 1976. Argumentují přitom, že moderní fotbalové míče jsou lehčí než dříve a neabsorbují tolik vody jako starší typy kožených balonů.

Změnil se i styl hry – ve srovnání s minulostí hráči skórují daleko méně často hlavou. Dcera útočníka Astlea vědcům řekla, že otcovo zdraví v souvislosti s fotbalem vždy považovala za extrémně ohrožené.

Pavel Nedvěd: Nikdy jsem neměl žádné zahraniční vzory

Styl

„Studie mu už ale život nevrátí, takže nevidím důvod k oslavám, že pravda konečně vyšla najevo. Jen jsem chtěla, aby si fotbaloví funkcionáři uvědomili rozsah problému,“ dodala Dawn Astleová.

Britská Fotbalová asociace (FA) po vydání studie vyzvala vědce k dalšímu výzkumu mezi hráči, kteří trpí kognitivními nemocemi dnes. Šéflékařka FA Charlotte Cowieová ale vzkázala, že osm milionů Britů hrajících v současnosti fotbal na různých úrovních by nemělo být závěry studie zděšeno.

„Nechceme vzbudit dojem, že fotbal je beze zbytku škodlivý. Vždyť hráči žijí déle než jiní lidé,“ řekla.

Jeden šálek pražené černé kávy po ránu snižuje riziko demence a parkinsona

Zdraví

Podle funkcionářů je třeba, aby výzkum pokračoval a svět fotbalu lépe porozuměl komplikovaným zdravotním souvislostem hry.

Vzorek: osm tisíc dokumentací

  • Badatelé posuzovali zdravotní záznamy 7676 fotbalistů.
  • Ti se narodili v letech 1900 až 1976 a hráli kopanou ve Skotsku.
  • Jejich výsledky se porovnávaly podle stejných kritérií se vzorkem 23 028 „socioekonomicky příbuzných reprezentantů běžného obyvatelstva“.
  • Ze vzorku sportovců již 1180 lidí zemřelo, z toho 222 na neurologická onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám