Hlavní obsah

Falešné mýty kolem klíšťat

Právo, Petr Veselý

V červenci, srpnu a v září je nejvíc klíšťat. Šíří hlavně lymeskou borreliózu a klíšťovku, tedy klíšťovou encefalitidu. Jak se s nimi efektivně vypořádat, o tom existuje řada zkreslujících tvrzení i falešných mýtů.

Foto: Profimedia.cz

Klíšťata žijí hlavně v listnatých a smíšených lesích, v porostech křovin, zejména na jejich okrajích, a v porostech na březích potoků, řek nebo rybníků.

Článek

V poslední době doporučovali někteří novináři, aby lidé posílali klíště odstraněné z pokožky v obálce na vyšetření do specializované laboratoře. Analýzu zaplatí a v laboratoři zjistí, jestli bylo infikované. Odborníci to nepovažují za účelné.

„Přítomnost viru v klíštěti neznamená automaticky nákazu člověka,“ říká MUDr. Václav Chmelík, primář Infekčního oddělení krajské nemocnice v Českých Budějovicích a člen Mezinárodní expertní skupiny pro klíšťovou encefalitidu.

„Lidé pak po lékaři chtějí, aby zabránil vzniku nemoci. Na vir ale zatím neexistuje lék nebo očkování, které by ho dokázalo zničit. Můžeme ovlivňovat pouze projevy nemoci. Pokud se neobjeví, není obvykle co léčit.“

Navíc z lidí, na které se přisálo klíště infikované borrelií, onemocní jen malé procento postižených. A to nezávažnou kožní nemocí. Jen malá část z infikovaných má větší postižení nervové soustavy kloubů a podobně. Podat proto antibiotika jen kvůli tomu, že se na ně přisálo klíště, je neúčelné.

Nejlepší je navštívit lékaře, případně specialistu na infekčním oddělení a poradit se s ním o rozumných krocích.

Očkování i v létě

Proti klíšťovce existuje preventivní očkování, proti borrelióze ne. Očkování bývá nejlepší absolvovat na začátku jara, ale můžeme ho podstoupit kdykoliv. Skládá se ze tří dávek. Do určité míry nás chrání už ta druhá. Ve zkráceném schématu ji lze dostat po 14 dnech.

Řada lidí považuje nedokončené očkování za zátěž, která zvyšuje pravděpodobnost, že při infikování nakaženým klíštětem nemoc dostanou. Navíc u nich bude těžší průběh. Je to přesně naopak.

Některé zdravotní pojišťovny navíc na vakcínu přispívají. Nejvíc očkovaných je dětí, nejméně starších lidí. Paradoxně. Těm mohou obě infekce nejvíc ublížit, případně u nich vyvolat trvalé následky, včetně ochrnutí.

Riziková místa

Klíšťata žijí hlavně v listnatých a smíšených lesích, v porostech křovin, zejména na jejich okrajích, a v porostech na březích potoků, řek nebo rybníků. Není náhodou, že nejvíc nakažených zaznamenávají v jižních Čechách.

Vyskytují se také v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich bývá v jehličnatých lesích bez podrostu. Na prosluněných suchých místech je prakticky nenajdete.

Jak se bránit

Obranou proti nim je pokrývka hlavy a oblečení s dlouhými rukávy. Dobré jsou i repelenty, které lze koupit v lékárně. Pokud se klíště přisaje na kůži, nemá smysl ho zakapávat olejem nebo natírat zubní pastou. V takovém případě se udusí a vyzvrátí obsah žaludku do rány. To zvyšuje riziko infekce.

Dobré také není parazita vytáčet proti směru hodinových ručiček. S velkou pravděpodobností dojde k přetržení. Snažte se ho z pokožky opatrně vyviklat pomocí pinzety. Nejlépe by to měli zvládnout v ordinaci lékaře.

Užitečnou pomůckou, která se stala populární, je plastové pouzdro s pinzetou, silným dezinfekčním prostředkem (jódovou tinkturou) a koloidním stříbrem, které zlepšuje průnik jódu a má antibakteriální účinky. Pomůcku můžete koupit v lékárně a vzít si ji s sebou do přírody.

Typické příznaky

Klíšťovka se projevuje malátností, nevolností a bolestmi hlavy, páteře i kloubů. Často také teplotou a ztrátou chuti k jídlu nebo zvracením. Příznaky se objeví za 1 až 3 týdny od infikování. Mohou trvat tři dny až týden. Pak se ztratí.

Za pět až čtrnáct dnů se potíže znovu vrátí. Člověka trápí horečky, zvracení, silné bolesti hlavy a ztuhnutí šíje. Někdy ovšem i poruchy paměti, spánku, orientace atd. U někoho může dojít až k ochrnutí určitých částí těla.

Pak se někdy udělá ekzém, postižený cítí mravenčení na kůži nebo dojde ke změně její citlivosti. Některé pacienty začnou sužovat nejrůznější postižení kloubů, kůže a nervové soustavy.

Případně zánět mozku nebo mozkových blan a někdy dokonce obrna. Třeba obrna lícního nervu. Občas nemoc poškodí srdce. I tady platí, že starší lidé čelí chorobě hůř.

Borrelióza i encefalitida jsou zákeřné tím, že v počátcích připomínají pouhou chřipku. Projevují se navíc různými kombinacemi zmíněných příznaků a jejich silou.

Užitečné adresy

Spoustu zajímavých a praktických informací najdete na www.klistova-encefalitida.cz  a www.ordinace.cz . Český hydrometeorologický ústav (www.chmu.cz ) má na vstupní stránce nápis aktivita klíšťat. Když ho prokliknete, zjistíte míru aktuálního rizika.

Myslí i na zvířata

Spousta lidí dává očkovat také svá zvířata. Veterináři chovatelům doporučují i obojky, které spolu s klíšťaty odpuzují blechy. Význam mají rovněž různé spreje nebo ampule k zakapání do srsti za krk (tzv. spot on). Některé chrání proti více druhům běžných parazitů. Koupíte je v lékárně.

Čtěte také: Český vědec objevil pavouka sadistu
Pavouci druhu šestiočka sadistická mají unikátní rozmnožovací rituál. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Invaze klíšťat začíná, buďte obezřetní

Nová sezóna klíšťat je již v plném proudu. Pravděpodobnost, že někde v přírodě chytnete klíště je opravdu velmi vysoká. Podle Českého hydrometeorologického...

Výběr článků

Načítám