Hlavní obsah

Dvanáctiletý Daniel měl těžce poraněný mozek, po pěti měsících už zase chodí do školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Doslova na vlásku visel letos v červenci život dvanáctiletého Daniela, který při vážné autonehodě nedaleko slovenské Čadce utrpěl těžké poranění hlavy. Dnes naštěstí hoch, který utrpěl takzvané kraniotrauma, chodí opět do školy.

Daniel utrpěl při nehodě poranění mozkuVideo: FN Ostrava

 
Článek

Po nehodě převezli nejprve slovenští záchranáři chlapce do místní nemocnice, po diagnostice absolvoval další transport, tentokrát do Ostravy.

„Pacient byl v hlubokém bezvědomí. Byla zajištěna komplexní resuscitační péče včetně monitorace nitrolebního tlaku. Opakovaně jsme prováděli CT vyšetření a magnetickou rezonanci mozku, abychom věděli, co se v hlavě děje. Zjistili jsme prokrvácení a zhmožděniny, které naštěstí nevyžadovaly neurochirurgickou operaci,“ popsal Tomáš Zaoral, primář Oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče Kliniky dětského lékařství Fakultní nemocnice Ostrava, s tím, že zhruba po osmi dnech začali hocha budit z umělého spánku.

Foto: Archiv rodiny

Daniel utrpěl vážné zranění.

„Ze začátku jen ležel, nevnímal, nereagoval na okolí, musel se živit sondou zavedenou do žaludku. Sestry se o něj staraly a obracely ho na lůžku, aby nevznikly proleženiny,“ nastínil lékař a dodal, že chlapec podstupoval intenzivní rehabilitaci na lůžku a později i mimo ně.

„Jeho stav se postupně zlepšoval. Po několika dnech byl schopný nám krátce odpovídat a chodit s dopomocí. Proti stavu při přijetí došlo k opravdu obrovskému zlepšení,“ zhodnotil primář.

Foto: Archiv rodiny

S pomocí lékařů se opět postavil na nohy.

Když se stav Daniela zlepšil, zamířil z nemocnice do lázní. Dnes už může, i když s určitými omezeními, chodit i do školy.

„Někdy vydrží celé vyučování, jindy ho musím odvézt domů třeba už po dvou hodinách. Jeho chůze ještě není stoprocentní, po nehodě vidí dvojitě a špatně slyší na levé ucho. Je ale velká pravděpodobnost, že se časem zase všechno vrátí do normálu,“ věří chlapcův otec Karel Čtvrtka, který přiznává, že když na tom byl syn nejhůř, sám zažíval pocity hrůzy.

„Sestrám a lékařům patří obrovský dík. Pro mě to jsou andělé,“ řekl na adresu ostravských zdravotníků.

Martínek, na kterého lidé vybrali přes 150 milionů, se pojede léčit do Francie

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám