Hlavní obsah

Důstojnější předání věcí po zemřelých z nemocnice. Igelitové pytle nahradily papírové tašky s holubicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek
Aktualizováno

Ztráta blízkého patří k nejtěžším situacím v životě. Vše je o to těžší, stane-li se tak v nemocnici a člověk se nestihne ani rozloučit. Ale i když ano, další věc, která na psychické pohodě nepřidá, je velký igelitový pytel s osobními věcmi zemřelého, který mu dle pravidel předají zdravotníci. Protože to však ani oni nepovažují za důstojnou záležitost, rozhodla se nemocnice v Frýdku-Místku vyměnit pytle za papírové tašky se symbolem holubice.

Foto: Nemocnice ve Frýdku-Místku

Papírová taška s holubicí nahradila v nemocnici ve Frýdku-Místku běžný igelitový pytel.

Článek

S myšlenkou na důstojnější odnos věcí pacientů, kteří zemřeli v nemocnici, přišla zdravotní sestra Veronika Krůčková z oddělení následné intenzivní péče. „Paliativní péče je založena na důstojnosti člověka. Pakliže chceme, aby každý umírající pacient nebyl jen diagnóza na pokoji, musíme takto přistupovat nejen k němu, ale i k jeho rodině,“ poukázala.

Podle autorky nápadu jde o maličkosti. „O neopakovatelné okamžiky, kdy musíme být jako zdravotníci velmi citliví, a jedním z těchto okamžiků je předávání věcí po úmrtí milovaného člověka,“ vysvětlila Krůčková.

Její iniciativa se nadřízeným zalíbila. „Jsme rádi, že máme zaměstnance, kteří nejsou lhostejní k pacientům a jejich rodinám. Toho nápadu si vážíme, jsme rádi za každý podnět ke zlepšení,“ uvedla mluvčí nemocnice Michaela Konečná.

Podle Krůčkové jsou mobilní i kamenné hospice či poradny pro pozůstalé nedílnou součástí řady měst. „Pomalu se záběr paliativní péče obecně rozšiřuje, i tak bych si ale přála, aby v každé nemocnici vznikl vlastní paliativní tým a pacienti v terminálním stadiu nemoci mohli být i s rodinami součástí této péče,“ uzavřela zdravotní sestra.

Jízdní řád smrti aneb Jak to chodí v krematoriu

Styl

Lidé si dokážou uvědomit vlastní smrt, tvrdí vědci

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám