Hlavní obsah

Dnes bezplatné vyšetření pigmentových znamének

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé si dnes mohou nechat bezplatně a bez předchozího objednání vyšetřit pigmentová znaménka, aby zjistili, zda nemají zhoubný nádor kůže melanom. Česká republika se připojila k Evropskému dni melanomu a vyšetření bude provádět zhruba třetina dermatologů.

Článek

Loni čeští kožní lékaři při dni melanomu prohlédli více než 5000 lidí. Mezi vyšetřenými nalezli 74 kožních projevů, které by mohly být zhoubným nádorem. Ve 24 případech se klinická diagnóza potvrdila histologickým vyšetřením. U dvou třetin pacientů se zjištěným melanomem byl zhoubný nádor v počáteční fázi, kdy chirurgický zákrok vede prakticky k úplnému uzdravení.

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především ultrafialové záření a genetická výbava jedince. Výskyt melanomu se v ČR za 30 let zvýšil téměř pětkrát. Ročně je zjištěno zhruba 1600 nových melanomů.

Rakovina kůže je nejčastějším druhem zhoubného nádoru. Když se zachytí včas, lze ji relativně dobře léčit. Pokud ji pacient zanedbá, šance na úspěšnou léčbu se výrazně zmenší. Nikdo by neměl podceňovat situace, kdy se na původně zdravé kůži začne tvořit odlišně barevná skvrna, která se zvětšuje a postupně přibývá na tloušťce, nebo kdy se barevně a tvarově mění jindy klidné mateřské znaménko. Nemusí vždy jít o karcinom, ale je třeba, aby takové místo vyšetřil kožní lékař.

Seznam dermatologických pracovišť, kteří vyšetřují dnes zdarma, naleznete na stránkách http://www.melanoma.cz/download/Seznam2006.htm

Reklama

Související články

Rakovinu kůže lidé podceňují

Rakovina kůže roste závratným tempem. Je nejčastějším druhem zhoubného nádoru vůbec. Tvoří 25 % ze všech typů rakovin. Když se zachytí včas, bývá překvapivě...

Pozor na první jarní slunce

Aby se vyhnuli nepříjemnostem se spálenou kůží, neměli by lidé pobývat na prvním jarním slunci déle, než dovoluje citlivost jejich pokožky. Doba prvního pobytu...

Výběr článků

Načítám