Hlavní obsah

Děti žen s nadváhou trpí prý častěji srdeční vadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ženy, které před otěhotněním trpí nadváhou nebo obezitou, mají o 18 procent vyšší pravděpodobnost, že budou mít děti s vrozenou srdeční vadou. U žen se silnou obezitou je pravděpodobnost až o 30 procent vyšší. O výsledcích americké studie informovala ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

U žen trpících obezitou před otěhotněním je vyšší riziko, že se dítě narodí se srdeční vadou.

Článek

"Vrozené srdeční vady jsou nejběžnějším typem vrozených vad a mezi všemi vadami jsou nejčastější příčinou nemocí, úmrtí a zdravotnických výdajů," řekl Edwin Trevathan, odborník na vrozené vývojové vady amerického Střediska pro kontrolu a předcházení nemocí (CDC), které studii vypracovalo.

Vědci sledovali takřka 6 500 dětí se srdečním vadami a více než 5 600 dětí bez problémů se srdcem. Se všemi matkami vedli rozhovory. Podle studie existuje vztah mezi obezitou a deseti z 25 druhů srdečních vad.

Vědci ve studii pracovali s indexem tělesné hmotnosti (BMI). BMI se vypočítá dělením hmotnosti v kilogramech druhou mocninou výšky postavy v metrech. Za obezitu se považuje BMI od 30 nahoru. Od 25 do 29,9 jde o nadváhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám