Hlavní obsah

Děti nesportují a tloustnou, s jejich kondicí to jde s kopce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fyzická kondice školních dětí se povážlivě snižuje. Děti málo sportují a tloustnou. Ještě před několika lety nebyl pro většinu dětí problém udělat kotoul či stojku. Dnes to dokáže jen málokteré z nich. Podle učitelů je na škole v přírodě pro řadu dětí často problém ujít i několik kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Potvrdily to dva výzkumy: lékařský na 4000 dětí a společnosti Ferrero mezi 317 učiteli tělesné výchovy z celé ČR. „Více než třetina učitelů má ve své třídě tři až pět dětí s nadváhou či obezitou,“ konstatují výzkumníci ve svých závěrech. 78 procent učitelů pak uvádí, že „sportovní výsledky dětí jsou rok od roku horší a děti fyzicky slábnou“.

Podle lékařského výzkumu u 4000 dětí se třetina z nich věnuje sportu méně než dvě hodiny týdně. „Přitom optimum je pět hodin týdně,“ sdělil Právu odborník na pohybovou aktivitu dětí pražského Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze Pavel Suchánek.

Při hodinách tělesné výchovy děti nejvíce baví kolektivní sporty, jako je fotbal a florbal, naopak nejméně oblíbená je rozcvička. Mnohem méně než dříve jdou dětem obyčejné kotouly, šplh a atletické disciplíny. Právem oslovení dlouholetí tělocvikáři dokonce tvrdí, že před patnácti lety děti mnohem víc sportovaly než nyní, a proto jejich fyzická kondice byla podstatně lepší.

Zásadní pokles ve sportovní aktivitě nastává při přechodu dětí z prvního na druhý školní stupeň a celkově fyzická kondice klesá s jejich dospíváním. „Mimo školu se děti bohužel příliš nehýbou, do sportovních kroužků jich nechodí ani polovina,“ uvádí Michal Nejedlý ze společnosti Ferrero.

Vliv part

„Nedivím se tomu. U pubertálních dětí klesá autorita rodičů, trenérů i učitelů, a naopak se zvyšuje vliv vrstevníků, party,“ tvrdí Suchánek. Navíc podle něj zatíženost ve škole učením a jiné zájmy často vedou k tomu, že u dospívajících vzniká odpor k pohybovým aktivitám obecně.

S tím souhlasí i přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Děti většinou sedí doma před televizory a počítači. Jedí brambůrky a zapíjejí je kolou, místo aby šly sportovat,“ vysvětluje prof. Svačina. „Tím  tloustnou a zvyšuje se u nich riziko nemocí srdce a cév v dospělosti.“ A na ně se umírá nejvíc.

„V České republice se s obezitou a nadváhou už potýká 13 procent dětí ve věku šest až deset let. U starších dětí ve věku 11 až 15 let je to 14 procent chlapců a 10 procent děvčat,“ soudí Svačina

Čtrnáctiletí váží i metrák

Dětská obezitoložka Alexandra Moravcová k tomu dodává: „Přibývá dětí, které ve svých 14 až 17 letech váží i přes sto kilo.“

Pokud se podle lékařů děti už od raného věku nevěnují sportu a zdravé stravě, jsou mnohem více náchylné k nadváze a obezitě v dospělosti. Nadbytečné kilogramy přitom už podle posledního výzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny trápí každého třetího Čecha a každý pátý je dokonce obézní. Jen za poslední tři roky vzrostl počet Čechů s obezitou o pět procent, což je zhruba 425 tisíc lidí.

Výzkumníci uvedené společnosti chtějí ke sportu přivést více dětí. „Snažíme se jim dokázat, že sportování může být vzrušující zábava, a organizujeme pro ně atletické soutěže,“ informoval Nejedlý. Lékaři se zase přimlouvají, aby alespoň hodin tělocviku bylo ve škole víc. A hlavně aby rodina dbala na pohyb svých potomků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám