Hlavní obsah

Co o vašem zdraví vypoví vaše nohy

Novinky, Dana Sokolová

Nohy hrají zásadní roli v lidském životě. Průměrný člověk pomocí nich ujde během svého života přes 40 000 kilometrů, přičemž ne vždy s opravdovou lehkostí. Nohy jsou totiž ukazatelem i celé řady zdravotních problémů, které chůzi jako takovou mnohdy komplikují.

Foto: Profimedia.cz

Plíseň na nohou trápí především sportovce a pak muže ve věku mezi 20 - 40 lety.

Článek

Studené nohy

Za věčně studené prsty na nohou obvykle může špatné prokrvení - oběhové potíže někdy spojené s kouřením, vysokým krevním tlakem nebo srdečním onemocněním. Někdy to ale může být i známka nervového poškození, cukrovky, anémie či hypotyreózy.  V každém případě je dobré navštívit lékaře a nechat se důkladně vyšetřit.

Bolest nohou

Bolí vás nohy po dlouhém dni? Pak vězte, že s největší pravděpodobností za vašimi problémy nestojí žádná nemoc, nýbrž špatná obuv. Pokud nosíte boty bez vysokých podpatků a z kvalitních materiálů, bolest může způsobovat únavová zlomenina či malá prasklina v kůstkách v noze. Může za to příliš intenzivní cvičení a sporty jako basketbal či běh na dlouhou trať. Stává se tak převážně u starších lidí, kde hrozí oslabení kosti vlivem osteoporózy.

Zabarvení prstů

Tzv. Raynaudova choroba může způsobit, že prsty na nohou nejprve zbělají, pak zmodrají a opět zčervenají. Příčinou je náhlé zúžení tepen, tzv. vasospasmus, což vyvolává stres a změny teplot. Nemoc ale také může souviset s onemocněním revmatoidní artritidou, Sjögrenovým syndromem nebo s problémy štítné žlázy.

Bolesti paty

Za bolestí paty prý nejčastěji stojí tzv. plantární fascitis - zánět vazu, jenž se váže k patní kosti. Ráno bývá bolest nejostřejší. Samozřejmě za bolestí mohou stát i jiné problémy jako artritida, nadměrné cvičení či špatně padnoucí obuv. Velmi zřídka může bolesti způsobovat další kostní infekce, nádor nebo zlomenina.

Zakopávání

Příčinou může být pomalá ztráta citlivosti v nohou, způsobená poškozením periferních nervů. Asi 30 % případů souvisí s cukrovkou. Nervové poškození může být také následkem infekce, nedostatkem vitaminů a alkoholismu. Bohužel existuje mnoho případů, u kterých přesná příčina poškození nervů doposud nebyla odhalena.

Paličkovité prsty

Paličkovité prsty - rozšířené poslední články prstů a sférický nehet, jehož tvar se popisuje jako tvar hodinového sklíčka a občas nateklé klouby upozorňují nejčastěji na dlouhodobé plicní onemocnění, ale také onemocnění srdce, zažívacího ústrojí, rozsáhlé infekce, ale i nádor. Lidé by tento stav rozhodně neměli podceňovat.

Oteklé nohy

Nejčastěji jako důsledek dlouhodobého stání, letu, ale i těhotenství. Oteklé nohy mohou být ale i příznakem vážného onemocnění způsobené špatným krevním oběhem, nefunkčním lymfatickým systémem nebo krevní sraženinou. Za oteklé nohy někdy může i špatná funkce ledvin či snížená funkce štítné žlázy.

Pálení nohou

Pálení v nohou je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitaminu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy.

Vředy, které se nehojí

Boláky, které se nehojí, bývají varovným signálem zejména pro diabetiky. Diabetes může poškodit citlivost v nohou a krevní oběh. Rány se nehojí, jsou náchylnější k infekci, takže i běžný puchýř může způsobit nedozírné následky. Diabetici musí dbát na důkladnou hygienu nohou a nohy si neustále kontrolovat.

Za špatným hojením ran může být i špatný krevní oběh způsobený poškozením periferních tepen.

Bolest v palci u nohy

Za bolestivý, zarudlý a oteklý kloub u palce může nejčastěji dna - metabolické onemocnění, při němž lidský organismus nezvládá odbourávat puriny produkující nadměrné množství kyseliny močové, která se následně usazuje v kloubech.

Dalším viníkem bolesti a otoku palce může být osteoartróza, ale i sport, jenž lidé hrají na tvrdém povrchu a kvůli němuž dochází ke zranění vazů v okolí kloubu palce u nohy.

Bolest menších prstů

Pokud máte neustále pocit, že chodíte po mramoru a cítíte bolest na bříškách chodidla, vystřelující do druhého a třetího prstu, pak můžete trpět tzv. Mortonovou neuralgií neboli metatarzalgií. Toto onemocnění vzniká tlakem hlaviček nártních kostí na nervy prstů. Člověk cítí bolest v chodidle. Stav se zhoršuje při chůzi a stání, úleva přichází obvykle po zutí obuvi. Obvykle tyto problémy způsobuje dlouhodobé nošení příliš úzké obuvi.

Svědění nohou

Za svěděním nohou obvykle stojí šupinatá kůže a plísňové infekce, jež trápí především muže ve věku mezi 20 a 40 lety. Může to být ale i reakce organismu na nejrůznější kosmetické produkty, včetně prášků na prádlo apod. Pokud nohy skutečně velmi svědí a na kůži se vyskytují drobné pupínky, může se i jednat o lupénku - přehnanou reakci imunitního systému.

Křeče nohou

Náhlá, ostrá bolest v noze, je charakteristickým znakem svalové křeče. Nejčastěji za křeč může přepracování a únava svalů. K dalším příčinám patří špatný krevní oběh, dehydratace nebo nerovnováha hladin draslíku, hořčíku, vápníku a vitaminu D. Občas se mohou křeče objevit i při hormonálních změnách a v těhotenství. Pokud tyto křeče trvají delší dobu, je vždy lepší vyhledat lékaře.

Tmavá skvrna na noze

Rakovina kůže se může vyskytnout kdekoliv na lidském těle a nohy nejsou výjimkou. Nejnebezpečnější formy rakoviny, kam patří i melanom, se mohou rozvíjet i v místech, které nejsou pravidelně vystavovány slunci. Melanom se může objevit i pod nehty - často jej lze zaměnit se stínkou.

Žluté nehty

Obecně nehty dokáží říct skutečně mnoho o celkovém zdraví člověka. Plísňové infekce obvykle způsobují zesílené žluté nehty na nohou. Ale velmi podobně mohou vypadat i nehty u plicních onemocnění, onemocnění lymfatického systému či revmatoidní artritidy.

Lžičkovité nehty

Pokud se tvar nehtu podobá tvaru lžíce, pak za to může obvykle zranění nebo velmi časté používání odlakovačů na nehty. Podobné problémy ale způsobuje i nedostatek železa v krvi.

Bílé plošky na nehtu

Za tento problém mnohdy může zranění, ale i vážné onemocnění jater, srdce či cukrovka. Vždy je lepší na tento stav upozornit lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Když plísním zachutnají naše nohy

Lidé si myslí, že se nakazí plísněmi na nohou nejspíš u bazénu nebo v sauně. Nevědí, že nejčastěji se infikujeme z přezutí na návštěvě. A to i přes ponožky.

Výběr článků

Načítám