Hlavní obsah

Brusinky dodají letnímu grilování šťávu

Novinky, Veronika Hušková

Léto ještě není úplně tady, ale o teplých večerech je už možné ve vzduchu zachytit vůni dřevěného uhlí. Většina Čechů dávno vyměnila rituál letních táboráků za posezení s přáteli u venkovního grilu. Po několika večerech se však nejtypičtější grilované pokrmy jako steaky a klobásy snadno přejí, a tak přinášíme tip na zpestření grilovacího menu.

Článek

Pestré, chutné a veselé grilovací menu vytvoříte s pomocí sušených amerických brusinek. Jejich lehce nakyslá chuť a intenzivní ovocná vůně se výborně hodí jak ke grilovanému masu, rybám, tak i zelenině nebo do salátů. Pokrmy navíc získají nejen netradiční chuť, ale i barevný vzhled, který dodá menu na letní párty šmrnc.

K chutnému grilovanému masu patří také nejrůznější omáčky a přílohy, do kterých se americké brusinky dobře hodí. Jejich specifická chuť se nepere téměř s žádnou přísadou, a tak z nich lze vykouzlit omáčky sladké, slané, pálivé i kyselé. Brusinky mají ale především rády společnost dalšího ovoce, sladkokysele se snoubí s chilli papričkami a výborně se doplňují s hořčicí.

Dlouhou chvíli při grilování i horko z rozpáleného grilu je nejlepší spláchnout sklenkou něčeho studeného a dobrého. Typicky letní drink vykouzlíte z brusinkového nektaru, který má lehce trpkou a zároveň jemně sladkou chuť. Výborně se kombinuje např. s ginem, tequilou, bílým rumem nebo šampaňským. Dá se ale míchat i s ovocnými šťávami nebo dokonce s mlékem.

Paprikový předkrm s brusinkami
Ingredience: 2 zelené a 2 žluté paprikové lusky,  2 lžičky olej,  30 g vlašských ořechů, 50 g sušených amerických brusinek Na zálivku: 1 stroužek česnek, 1 citrón, 6 snítek máty, 1 malý svazek rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje
Paprikové lusky rozčtvrťte, vyčistěte, opláchněte a potřete olejem. Na grilu s dřevěným uhlím (nebo na grilovací pánvi) grilujte 2 – 3 minuty. Opláchněte citrón, nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Mátu a rozmarýn opláchněte, otřepejte dosucha a nakrájejte. Citrónovou šťávu smíchejte s octem, solí, pepřem a citrónovou kůrou. Přidejte vylisovaný česnek a vmíchejte olivový olej a bylinky. Ogrilované papriky přelijte zálivkou. Posypte nasekanými ořechy a brusinkami.
Grilovaná podkova z lososa s brusinkovo-hořčicovým máslem
Ingredience: 4 podkovy z lososa, trocha oleje, sůl, růžový pepř, máta a pomeranč na ozdobení Na brusinkovo-hořčicové máslo: 100 g měkkého másla, 2 lžíce zrnité hořčice,  1 lžička nastrouhané kůry z pomeranče, sůl, pepř,  40 g sušených amerických brusinek
Máslo smíchejte s hořčicí a pomerančovou kůrou. Trochu osolte, opepřete a vmíchejte najemno nasekané americké brusinky. Máslo nechte vychladnout. Podkovy z lososa potřete olejem. Grilujte po obou stranách na horkém grilu s dřevěným uhlím cca 3 minuty. Podkovy osolte a okořeňte růžovým pepřem. Podávejte s brusinkovo-hořčicovým máslem a ozdobte mátou a pomerančem.
Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem
Na steaky: 4 snítky rozmarýnu, 1 svazek tymiánu, 2 lžičky hrubě drceného pepře, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 4 hovězí steaky á 200 g Na dip:  250 g cibule,1 lžíce olej, 1 malá zelená chilli paprika, 1 střik vermutu, 100 ml Cumberlandské omáčky, 75 g sušených  amerických brusinek, sůl, pepř
Bylinky operte a nahrubo nasekejte. V mělké misce je smíchejte s pepřem a olivovým olejem. Steaky vložte do marinády a z obou stran ji vetřete do masa. V zakryté misce uložte přes noc do lednice. Na dip oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli. Rozpalte olej a cibuli na něm 8 – 10 minut poduste. Očistěte a opláchněte čili papričku a nakrájejte ji najemno. Přidejte ji k cibuli a krátce poduste. Poté zalijte střikem vermutu. Vmíchejte Cumberlandskou omáčku. Přidejte nahrubo nasekané americké brusinky. Trochu osolte a opepřete. Steaky vyndejte z marinády a osušte. Grilujte na horkém grilu s dřevěným uhlím po obou stranách cca 5 minut. Hotové steaky posolte a podávejte společně s cibulovo-brusinkovým dipem.
Grilované cukety a petrželový salát s americkými brusinkami
Ingredience:  4 cukety, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička nastrouhané kůry z citrónu,1 lžička hrubého pepře z mlýnku Na salát: 30 g vlašských ořech, 3 svazky hladkolisté petržele, 1 svazek kudrnaté petržele,  1 červená cibule, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř,  2 lžíce olivového oleje, 80 g sušených amerických brusinek
Cukety opláchněte, očistěte a podélně nakrájejte na silné plátky. Olivový olej smíchejte s citrónovou kůrou a pepřem. Potřete cukety směsí oleje a cca 20 minut nechte uležet.  Opražte nahrubo nasekané vlašské ořechy. Petržel opláchněte, otřepejte dosucha, otrhejte lístky ze stonků a nahrubo je pokrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kroužky. Smíchejte ocet se solí, pepřem a olivovým olejem. Přidejte sušené brusinky a všechny přísady salátu zamíchejte. Cukety grilujte na horkém grilu s dřevěným uhlím cca 2 – 3 minuty. Podávejte se salátem.
Kuřecí saté s brusinkovo-mangovým smoothie
Ingredience pro 4 osoby: 1 zralé mango, šťáva z 1 limetky, 50 g sušených amerických brusinek, 1 malá zelená čili paprička, kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu, sůl, pepř, 400 g kuřecích prsních řízků,  2 lžíce oleje, několik stvolů řapíkatého celeru dle chuti
Mango oloupejte, dužninu odřízněte od vláknité pecky a rozmačkejte ji s limetkovou šťávou. Brusinky nakrájejte najemno. Chilli papričku očistěte, opláchněte a rovněž nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Americké brusinky, chilli a zázvor zamíchejte do rozmačkaného manga a ochuťte špetkou soli. Kuřecí prsní řízky podélně nakrájejte na tenké plátky. Složte je jako tahací harmoniku a napíchněte na navlhčené dřevěné špízy. Pečte na grilu s dřevěným uhlím (případně v pánvi na rozpáleném oleji) po obou stranách 2 – 3 minuty. Osolte a opepřete. Saté špízy podávejte s brusinkovo-mangovým smoothie a dle chuti je ozdobte řapíkatým celerem.
Bramborové hranolky s brusinkovým dipem
Ingredience pro 4 osoby: 600 g brambor (nejlépe pevných, varných), 4 lžíce oleje, sůl, pepřNa brusinkový dip: 1 jarní cibulka, 50 g sušených amerických brusinek, 200 ml chilli omáčky, 3 lžíce rajčatového kečupu, 2-3 lžičky kari
Brambory důkladně operte pod tekoucí vodou, nakrájejte je na tenké hranolky nebo na plátky a potřete olejem. Grilujte na grilu s dřevěným uhlím nebo pečte na rozpáleném oleji ve velké pánvi s nepřilnavou vrstvou po dobu cca 15 minut, občas je obraťte. Poté osolte a opepřete. Jarní cibulku očistěte, opláchněte a nakrájejte nadrobno. Pokrájejte brusinky a promíchejte je s chilli omáčkou, kečupem, kořením kari a jarní cibulkou. Podávejte společně s bramborovými hranolky.
Plněná rajčata s americkými brusinkami v alobalu
Ingredience pro 4 osoby: 4 velká rajčata, pepř,  4 kulaté zralé kozí sýry,  30 g vlašských ořechů,  2 jarní cibulky 80 g sušených amerických brusinek, 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu,  1 lžíce olivového oleje, alobal
Rajčata opláchněte a odkrojte vršek jako víčko. Vnitřek vydlabejte lžící, rajčata zevnitř osušte papírovou utěrkou a opepřete. Kozí sýry oloupejte a rozdrobte na kousky. Vlašské ořechy nasekejte a krátce opražte na malé pánvi. Jarní cibulku očistěte, opláchněte a najemno nakrájejte. Nahrubo nasekejte brusinky a smíchejte je s připravenými přísadami, tymiánem a olivovým olejem. Rajčata naplňte vzniklou směsí a přiklopte odkrojeným vrškem jako víčkem. Každé rajče zabalte do přiměřeně velkého kusu alobalu. Grilujte na horkém grilu s dřevěným uhlím cca 5 minut.
Špenátový salát s avokádem a brusinkami
Ingredience pro 4 osoby: 100 g špenátových listů, 1 malý salát frisée, 1 zralé avokádo, 1 červená cibule Na zálivku: 4 lžičky brusinkové šťávy, 2 lžičky bílého či rýžového octa, 2 lžičky sušených amerických brusinek (cca 40 g), 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř, 6 lžic slunečnicového oleje
Brusinkovou šťávu a sušené brusinky vložte do malého hrnce a přiveďte k varu. Odstavte a nechte vychladnout. Vmíchejte dijonskou hořčici, dosolte a opepřete. Do směsi postupně vmíchejte slunečnicový olej, dokud nevznikne lehká omáčka. Špenátové listy a salát frisée omyjte a odstřeďte přebytečnou vodu. Odstraňte silnější stonky a větší listy nakrájejte na menší kousky. Oloupejte avokádo, rozpulte je, odstraňte pecku a dužinu nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Všechny přísady opatrně promíchejte se zálivkou a podávejte na talíři.
Tip: Pokud budete salát připravovat předem, plátky avokáda zakapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Salát a zálivku smíchejte těsně před podáváním, aby listy nezvadly a udržely si křupavou čerstvost.
Brusinkový koktejl
1 cl limetkové šťávy, 2 cl limetkového sirupu, 4 cl bílého rumu, 12 cl brusinkového nektaru
Přísady protřepejte s kostkami ledu v šejkru a nalijte do sklenice na longdrink naplněné několika kostkami ledu. Okraj sklenice ozdobte naříznutým plátkem limetky.
Brusinkový tonic
3 cl limetkového sirupu, 4 cl pomerančové šťávy, 4 cl ginu,  8 cl brusinkového nektaru, vychlazený tonic
Limetkový sirup, pomerančovou šťávu, gin a brusinkový nektar protřepejte s kostkami ledu v šejkru. Nalijte do sklenice na longdrink naplněné několika kostkami ledu. Přilijte tonic a podávejte ozdobené polovinou plátku limetky.

Americké brusinky

  • obsahují tříslovinu, která zamezuje usazování bakterií vyvolávajících záněty močových cest v ledvinách a močovém měchýři
  • snižují počet bakterií v ústní dutině
  • působí preventivně proti vzniku rakoviny žaludku
  • obsahují flavonoidy a polyfenol, jež přispívají k dobrému stavu srdce a cév
  • obsahují množství antioxidantů, a tím zmírňují účinky stárnutí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám