Hlavní obsah

Brusinky americké i lesní mají blahodárný vliv na zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké brusinky neboli cranberries jsou zářivě červené plody velikosti oliv, které chutnají po ovoci a jsou známé především díky svému blahodárnému vlivu na zdraví a různorodému využití při přípravě jídel i nápojů.

Foto: Novinky

Talíř s červenými brusinkami

Článek
Krůtí prsa s brusinkovo-ořechovým čatní
Přísady na 4 porce: 800 g krůtích prsou, 1 lžíce koriandrových semínek, 4 hřebíčky, 1/2 lžíce kuliček bílého pepře, 1 tobolka vanilkysvazek tymiánu2 lžíce oleje, 400 ml silného drůbežího vývaru, 4 lžíce škrobové moučky, 4 lžíce suchého vermutu (například Noilly Prat) sůl a čerstvě mletý pepř
Na čatní: 200 g cibule, 1 lžíce oleje, 340 g čerstvých Cranberries, několik nitek šafránu, 4 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce želírovacího cukru typ 2:1, sůl a čerstvě mletý pepř, 100 g vlašských ořechů
Příprava: Krůtí prsa opláchněte a osušte. Do hmoždíře dejte koriandr, hřebíček, pepř a stáhnuté listy tymiánu (několik snítek nechte na ozdobu). Tobolku vanilky podélně rozřízněte, vyškrabte dřeň a přidejte do hmoždíře (tobolku nevyhazujte). Vše jemně rozdrťte za postupného přidávání oleje. Směsí silně potřete krůtí prsa a nechte přikryté 1 až 2 hodiny marinovat.
Mezitím si oloupejte a pokrájejte cibuli na čatní. Rozehřejte olej a cibuli na něm 5 minut poduste. Cranberries (americké brusinky) propláchněte a spolu se šafránem, octem, 100 ml vody a želírovacím cukrem přidejte k cibuli. 6 až 8 minut za častého míchání povařte. Osolte, opepřete. Ořechy nahrubo nasekejte, na pánvi krátce nasucho opražte a vmíchejte do čatní. Nechte vychladnout.
Silnostěnný kastrol bez tuku rozehřejte, vložte do něj maso a ze všech stran opečte. Přidejte zbylou tobolku vanilky, zalijte vývarem a na mírném plameni přikryté 50 až 60 minut poduste. Vyjměte maso ze základu a nechte je přikryté asi 10 minut odpočívat. Škrob promíchejte s vermutem, vmíchejte do omáčky a nechte přejít varem. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Maso pokrájejte na plátky a naaranžujte na talíř spolu s čatní. Ozdobte tymiánem. Omáčku podávejte zvlášť.

Reklama

Související články

Alarmující zpráva: jíme málo vlákniny

Jíme stále více průmyslově zpracované stravy a naše stravování bývá často nevyvážené. Proto se daleko častěji stává, že málo konzumujeme některou z důležitých...

Jahody se dříve považovaly za ovoce lásky

Kvůli výtečné chuti a opojné vůni lidé nazývali jahody královským ovocem. Středověk je ale považoval hlavně za ovoce lásky. Věřilo se totiž, že sladké plody...

Borůvky i do vaší zahrádky

Pokud nemáte zahradu přímo ve vysokohorském pásmu, ale dodržíte naše rady, můžete borůvky úspěšně pěstovat i vy. Odměnou za vaši snahu vám budou chutné...

Ananas je králem ovoce, který pomáhá hubnout

Bromélie se obvykle pěstují jako pokojové květiny. Méně se už ale ví, že jejich nejslavnější představitel je rostlina s někdy i tříkilovými, sladce nakyslými,...

Výběr článků

Načítám