Hlavní obsah

Auto bez motoru poslouží pacientům k rehabilitaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Nezvyklou pomůcku pro rehabilitace dostala Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi od zdejší automobilky. Auto bez motoru. Zatím není zapojené do léčby a vedení nemocnice přemýšlí, jak a kam ho umístí.

Foto: Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav

Ředitel mladoboleslavské nemocnice Ladislav Řípa (vlevo) si od zástupce automobilky převzal auto Škoda Scala, které poslouží jako trenažér na rehabilitaci.

Článek

Reálné, avšak nepojízdné vozidlo má sloužit jako trenažér při rehabilitacích pacientů.

„Využijeme jej jak u pacientů po operacích kyčelního či kolenního kloubu, tak u klientů se sníženou mobilitou či u lehčích stavů příslušných neurologických diagnóz, a to k praktickému nácviku nastupování do vozu i k vystupování,“ uvedl ředitel nemocnice Ladislav Řípa.

„Pacienti se pod odborným dohledem naučí, jak i s aktuální indispozicí mohou používat automobil, který jim usnadní nezbytné návštěvy zdravotnických zařízení,“ dodal Řípa.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Rehabilitační oddělení mladoboleslavské nemocnice. Pacienti budou cvičit nástupy do auta.

Celé auto se ale k rehabilitačnímu oddělení nedá přesunout. Nyní je tedy v rukou techniků, kteří vůz ořežou tak, aby zbyla kompletně vybavená kabina. Ta se nainstaluje v odpovídající výšce do prostor nemocnice. Trenažér by mělo využívat devadesát procent pacientů z lůžkového oddělení rehabilitace, což je dvacet až třicet lidí denně.

Zdravotníci mladoboleslavské nemocnice loni provedli 457 operací kyčelního kloubu a 424 operací kolenního kloubu. Kromě pacientů po operacích kloubů bude trenažér sloužit lidem po úrazech nebo operacích páteře a dolních končetin, kteří se dlouhodobě potýkají s omezením pohybu.

„Odborný zdravotnický personál může pacienty naučit usednutí do vozu, a pokud zdravotní stav umožňuje bezpečné řízení vozidla, tak i za volant,“ doplnil Řípa, podle něhož je důležité, aby si lidé zachovali schopnost postarat se sami o sebe a třeba se vrátili díky řízení vozu i do práce.

S nápadem inspirovaným v zahraničí podle mluvčí nemocnice Hany Kopalové přišel jeden ze zdejších lékařů.

Fyzioterapeutka Daniela Stackeová: Záda mi o člověku řeknou hodně

Zdraví

Vojtova metoda pomáhá kojencům a rozhýbe i dospělé

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám