Hlavní obsah

Alzheimerově chorobě se dá předcházet, je k tomu zapotřebí mentální a fyzická aktivita

Alzheimerova choroba patří mezi největší strašáky stáří. Přestože se jedná o neléčitelné onemocnění, jak ukazují výzkumy z posledních let, dá se této zákeřné chorobě předcházet. Receptem je pravidelný pohyb a také mentální aktivita.

Foto: Profimedia.cz

Každý osmý občan v seniorském věku trpí Alzheimerovou chorobou.

Článek

Každý osmý občan v seniorském věku trpí Alzheimerovou chorobou. Ve věku nad 85 let je postižen touto nemocí téměř každý druhý. Jedná se tedy o závažný problém, který nelze bagatelizovat. Jelikož ale zatím neexistuje žádný účinný lék, který by tuto chorobu výrazně zpomalil či úplně vyléčil, je jedinou možností účinná prevence.

Podle profesorky Laury Fratiglioniové ze švédského Aging Research Center (Karolinska Institutet-Stockholm University) existují mimo jiné dvě alternativy, jak předcházet demenci a jiným chronickým onemocněním. Jde o poznávací volnočasovou aktivitu a pravidelnou fyzickou aktivitu.

Z výsledných dat výzkumů plyne, že u jedinců, kteří se podíleli na jakémkoli typu pravidelné fyzické činnosti, se výrazně snížil výskyt příznaků, které vedou ke stařeckým nemocem, zvláště pokud cvičili více než jednou týdně. A obdobné je to u mentálních cvičení - ať už v podobě křížovek, sudoku či dalších možností, které procvičují mysl.

Mezigenerační akce na zlepšení kondice a mysli

V rámci prevence vznikl i projekt MemTrain, který vytvořil školící příručku podporující zdravé stárnutí osob starších 55 let. Také pořádá mezigenerační akce, kde si mohou účastníci s pomocí odborníků protáhnout tělo i osvěžit svou mysl.

Takovou akcí je i ta s názvem ZáříME, jež se koná 24. září v Základní škole Poláčkova v Praze 4. Návštěvníci si zde budou moci vyzkoušet nordic walking, specifické posilování pro seniory, trénink paměti nebo například zumbu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o mezigenerační projekt, bude program uzpůsoben nejen seniorům. Pro děti budou připravené atrakce a aktivity s fotbalovou tematikou od AFK Slavoj Podolí.

Akce ZáříME chce sblížit všechny generace bez rozdílu věku prostřednictvím společných zábavných aktivit. „Propojení generací a vzájemná socializace je něco, co se v dnešní uspěchané době podceňuje. Vnoučata s prarodiči komunikují výrazně méně než v dřívějších dobách, vytrácejí se rodinné vazby. Z vlastní zkušenosti víme, že především babičky a dědečkové jsou z této situace smutní. Proto se i touto akcí snažíme mezilidské kontakty opět přiblížit,“ upozorňuje Hana Čepová ze seniorského centra Právě teď! o. p. s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám