Hlavní obsah

5 signálů, že vaše pokožka stárne zdravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco mnoho lidí soustřeďuje svou pozornost na boj proti vráskám, daleko důležitějším faktorem je zaměřit se na to, jestli vaše pokožka stárne zdravě s ohledem na váš věk. Zde je pět klíčových znaků, na které byste se měli zaměřit, pokud chcete, aby vaše pleť zůstala krásná a zdravá i s postupem času.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stárnutí a špatná péče o pleť si vybírá svoji daň v podobě pigmentových skvrn, hlubokých vrásek nebo třeba suché pokožky. O to hůře vaše pleť může vypadat, pokud kouříte, pijete často alkohol nebo se dlouhodobě potýkáte s nadměrným stresem. 

Jaké jsou ale známky toho, že se o svou pleť staráte dobře a vaše pokožka stárne zdravě, úměrně věku?

1. Vaše kůže se rychle hojí

Pokud jde o hojení ran, to, jakou rychlostí se hojíte, může snadno ukázat zdraví vaší pokožky a její stárnutí. Ideálním časovým horizontem pro zahojení škrábance nebo obdobného poranění je týden.

„Pokud se vám drobná rána stihne zahojit do týdne od poranění, znamená to, že vaše strava obsahuje dostatek bílkovin, které vám pomohou s hojením ran a váš imunitní systém dobře funguje,“ říká dermatoložka Lauren Moyová pro Huffingtonpost.

Pokud máte co do činění s vážnější ranou, měla by se podle National Library of Medicine zahojit během čtyř až šesti týdnů.

2. Textura vaší pokožky je hladká

Pakliže je vaše pokožka po většinu času hladká, můžete předpokládat, že stárne zdravě. Důvodem je dostatečná hydratace pokožky i ochrana před slunečními paprsky.

Pravděpodobně máte také dobře nastavenou svou rutinu péče o pleť. Pokud je totiž pokožka správně hydratovaná zevnitř i zvenku, nemá tendenci se vysušovat a svědit.

3. Nechybí vám objem

Pokud ani s v věkem neztrácíte zdravě vypadající plnější tváře a nechybí ve vašem obličeji tuk, je to velmi dobré znamení.

Dermatoložka Hadley Kingová říká, že faktory, které do značné míry ovlivňují objem obličeje, jako je vystavování se slunci a dalším vnějším faktorům stárnutí, „mohou urychlit ztrátu zdravých elastických vláken v naší kůži, zvýšit ochablost a snížit elasticitu“.

To znamená, že zdravý objem v obličeji je známkou toho, že vaše pokožka tvoří kolagen a je pružná. Díky tomu pleť vypadá mladistvě a stárne pomaleji.

4. Máte jednotný tón pleti

Pokud na vaší pleti nejsou sluneční skvrny (ploché hnědé flíčky), znamená to, že ji dobře chráníte před slunečním zářením.

Je všeobecně známo, že slunce není dobré pro naši pokožku. „Každodenní starostlivost o pleť je důležitá a jedna z nejdůležitějších věcí, které pro ni můžeme udělat, je vyhýbat se nadměrnému slunečnímu záření,“ vysvětluje Kingová.

Pokud tedy nepoužíváte ochranu proti slunci, když jste venku, jste více ohroženi nerovnoměrným tónem pleti a změnou její barvy. „Velká část poškození sluncem, které se hromadí v naší kůži, je výsledkem každodenního náhodného vystavení slunci. Postupem času může chronické vystavení slunci způsobovat tmavé skvrny, zarudnutí a nažloutlé zbarvení kůže,“ dodala.

​​Tmavé skvrny v obličeji jsou běžné, ale to neznamená, že se s nimi musíte smířit

Móda a kosmetika

Pokud je však vaše pokožka rovnoměrná a nedochází k žádné změně barvy, je to známka toho, že stárne ideálním a zdravým způsobem.

Dalším viníkem změny barvy pokožky je modré světlo z obrazovek telefonu, televize a dalších zařízení. „V poslední době trávíme hodně času na obrazovkách a zjistili jsme, že modré světlo může nejen ovlivnit náš spánek a poškodit naše oči, ale může také způsobit změnu barvy pleti a stárnutí naší kůže,“ vysvětlila Kingová.

Abyste se tohoto jevu vyvarovali, můžete učinit preventivní opatření pomocí speciálních produktů, které chrání vaši pokožku před účinky modrého světla a dalších environmentálních stresorů.

5. Nekouříte

Pokud jste se celý život zdrželi kouření, dali jste své pleti příležitost správně a zdravě stárnout. „Kouření prohlubuje jemné linky a vede k sušší pokožce a mnoha dalším komplikacím,“ říká Moyová.

Kouření může také vést k dlouhodobým účinkům, jako je nerovnoměrná pigmentace kůže, ztráta elasticity a hluboké vrásky na obličeji.

Některé krátkodobé účinky kouření mohou zahrnovat zežloutnutí prstů a nehtů a změnu barvy zubů, což může také způsobit, že budete vypadat starší, než jste.

„Je běžné, že kůže 40letého těžkého kuřáka připomíná kůži 70letého nekuřáka,“ uvádí American Osteopathic College of Dermatology.

Triky pro ženy nad padesát, jak vypadat s líčením mladší

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám