Hlavní obsah

Ženská "sexuální dysfunkce" je podle vědců skutečně jen výmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vědci opět potvrzují, že "problém" nízkého libida, jinak řečeno nezájmu o sex je nesmysl. Podle nich je to jen výmysl farmaceutických firem, aby se mohly prodávat léky, které tuto "dysfunkci" řeší.

Foto: Profimedia.cz

Ženská sexuální dysfunkce je prý jen lékařské označení pro to, když ženu již nepřitahuje její partner.

Článek

Zaměstnanci farmaceutických společností pak platí lékařům, aby s pacientkami mluvili o tomto stavu, jako by šlo o rozšířený problém, který by měl být diagnostikován a řešen. Vyplývá to ze studie australského vědce Raye Moynihana z University of Newcastle.

V článku v prestižním British Medical Journal píše, že testy léků, které jsou určeny k zvýšení chuti na sex u žen, zatím nepřinesly žádné viditelné zdravotní zlepšení.

Tato nová studie je jen poslední v řadě zpráv, které hovoří o tom, že se objevují stále nové diagnózy, které jsou spíš jen nálepkami na normální nebo mírně neurotické chování.

Kritici již dříve poukazovali, že ženská sexuální dysfunkce je vlastně jen lékařské označení pro to, když ženu již nepřitahuje její partner.

Nebezpečný marketing léků

Další skeptici podle listu Daily Mail poukazují na podobné "nemoci" jako je například v anglosaském světě rozšířený "syndrom hyperapetitu" (jinak známý jako přejídání).

V případě ženské sexuální dysfunkce ale podle Moynihana jde o směs vědy a marketingu, která se rovná "korporátnímu sponzoringu" vymyšleného problému.

"Marketing léků se prolíná s lékařskou vědou fascinujícím a hrozivým způsobem. Farmaceutické společnosti nejen podporují výzkum některých syndromů - občas se i aktivně podílejí na jejich tvorbě," píše Moynihan ve své knize Sex, lži a farmacie.

Průzkumy zdánlivě prokazující rozšířenost ženské sexuální dysfunkce prý byly sponzorovány výrobci léků.

Reklama

Související témata:

Související články

Porucha erekce může zachránit i život

Podle americké studie zvýšené povědomí a odtabuizování tématu problémů s erekcí může zachránit životy mnoha mužů. Erektilní dysfunkce totiž často bývají...

Výběr článků

Načítám