Hlavní obsah

Zdravá dvojčata se narodila z 12 let zmrazených embryí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IZRAEL

Izraelské matce se narodila zdravá dvojčata z embryí, která byla zmražena po dobu dvanácti let. Ve středu to oznámil Ariel Reven z jeruzalémské nemocnice Hadassa, kde se děti před devíti měsíci narodily.

Foto: Marcel Vašut
Článek

Dvanáct let je vůbec rekordní doba uložení embryí. Doposud nejstarší použitá embrya byla zmražena sedm let.

"Chlapec i holčička jsou naprosto zdrávi," řekl Reven, podle něhož případ dokazuje, že embrya odolají i dlouhodobému zmrazení.

Izraelka rodila již potřetí. Po oplodnění in vitro v roce 1990 porodila dvojčata, později otěhotněla normální cestou. Před 18 měsíci se se svým partnerem rozhodla, že chce další děti. Pro oplodnění lékaři použili čtyři zbývající embrya z roku 1990.

Zmrazená embrya se ve většině zemí po několika letech ničí, mimo jiné kvůli vysokým nákladům za uložení. V Izraeli jsou však uložena tak dlouho, dokud si to manželé přejí.

Reklama

Související články

Američtí vědci vytvořili hybridní embryo

Američtí vědci vytvořili z ženských a mužských buněk hybridní embryo. Tímto experimentem však vyvolali odpor odborníků na umělé oplodnění i kritiků interrupcí....

Itálie má zákon pro umělé oplodňování

Po několikaleté veřejné diskusi přijal italský parlament v pátek zákon, který umožňuje umělé oplodňování člověka jen za přísně stanovených podmínek.

Výběr článků

Načítám