Hlavní obsah

Záření z mobilů zabíjí mozkové buňky, prokázali vědci

STOCKHOLM

Záření z mobilních telefonů způsobuje odumírání nervových buněk v mozku - tvrdí to po několikaletém výzkumu neurologové z univerzitní nemocnice ve švédském Lundu. Lékaři proto doporučují, aby tyto přístroje nepoužívaly děti, dospělým radí nepřibližovat přístroje k hlavě a používat hands-free sady. Čeští vědci ale švédský výzkum moc vážně neberou.

Foto: Petr Hejna

Logo kapely

Článek

Závěry švédské zprávy, která bude otištěna v příštím čísle vědeckého časopisu Environmental Health Perspectives, jsou založeny především na experimentech s mladými myšmi. Pokusy ukázaly, že záření z mobilních telefonů ničí nervové buňky v mozku. "Až uplyne několik desetiletí, možná budeme mít novou generaci postiženou předčasným mozkovým stárnutím kvůli mobilním telefonům," poznamenal v deníku Aftonbladet vedoucí výzkumu neurochirurg Leif Salford.

Salford zkoumal nebezpečí z tohoto záření více než deset let. Novinkou výzkumu je podle něho to, že nyní může dokázat, že "nervové buňky v mozku odumírají v důsledku záření". Doufá zároveň, že jeho výzkum poslouží jako základ pro další zkoumání tohoto jevu.

Čeští vědci jsou k výzkumu skeptičtí

Během pokusů autoři studie vystavili osm myší záření, které odpovídalo asi deseti procentům toho, které se vytváří při běžném hovoru mobilním telefonem. U sedmi z nich došlo ke změnám v mozku a k odumření nervových buněk. Vědci soudí, že příčinou odumírání buněk je skutečnost, že bílkovina albumin opouští krev a vstupuje do mozku vystaveného záření.

Čeští odborníci, kteří se podílejí na výzkumu vlivů záření z mobilních telefonů na lidský organismus, jsou k jednoznačnému tvrzení o škodlivosti mobilních telefonů skeptičtí. "Záření z mobilů nepatří mezi ta, které by nás přímo ohrožovala. Má mnohonásobně menší vliv než například kosmické záření, které na nás dopadá z vesmíru," uvedl přednosta neurologie pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice Otakar Keller. Podle něj jsou vyšetřování vedena přímo na lidech a k výzkumům se používají různé elektrofyziologické metody.

Keller: walkmany jsou horší

Také doporučení některých lékařů, aby tyto přístroje neužívaly děti, je podle Kellera zbytečné. "Mnohem více si děti ubližují walkmany. Jednak narušují sluch a za druhé způsobují i psychické změny. Je prokázáno, že na tato přenosná zařízení vzniká závislost s regulérními abstinenčními příznaky," dodal neurolog. Vůči pokusům na zvířatech je skeptická i primářka neurologie Fakultní nemocnice v Motole Blanka Žižková.

Pokud by mělo mít záření z mobilních telefonů vliv na lidský mozek, museli by lidé žít permanentně s telefonem na uchu a stejně by se to projevilo až za několik desítek let, uvedla. I švédští výzkumníci trvají na tom, že ještě nemají k dispozici konkrétní údaje o tom, jak toto záření působí na lidský mozek. Každopádně ale doporučují držet telefon co nejdále od hlavy a používat zařízení "hands-free".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám