Hlavní obsah

Z krve lze stanovit, kdo onemocní nádorem plic

Novinky, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

S vysvětlením, proč zdaleka ne všichni kuřáci onemocní rakovinou plic, přišli včera izraelští vědci z Weizmannova institutu v Tel Avivu. Pokud se jejich objev potvrdí dalším zkoumáním, mohlo by to vést k vývoji velmi jednoduchého krevního testu, který by každému kuřákovi stanovil osobní míru ohrožení zhoubným onemocněním.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Za "nespravedlivý výběr nemoci" prý může enzym s názvem 8-oxoguanin DNA glykosyláza 1 (OGG1), který slouží k odbourávání škod, jež způsobujeme v průběhu života své DNA. Na poškození přitom mají podíl nejrůznější vlivy, od slunečního záření až po cigaretový kouř.

Vědci zjistili, že u kuřáků s nízkou hladinou enzymu OGG1 je až desetkrát vyšší pravděpodobnost výskytu zhoubného nádoru, který má dnes podíl na plné třetině úmrtí způsobených rakovinu a ročně na světě zabíjí okolo miliónu lidí. Nebezpečí se ovšem nevyhýbá ani nekuřákům s malým množstvím OGG1 - jsou prý dokonce ohroženější než silní kuřáci s vysokou hladnou tohoto hormonu.

Izraelští vědci se domnívají, že přispěli k odhalení velkého paradoxu - zatímco 90 procent pacientů trpících rakovinou rakovinou plic tvoří kuřáci, mezi silnými kuřáky tato choroba postihuje pouze deset procent. Nemělo by je to však nijak uklidňovat, poznamenávají vědci v magazínu Journal of the National Cancer Institute. Pravdou totiž zůstává, že kuřák s nízkým OGG1 je ve srovnání se zdravým nekuřákem až 120krát ohroženější.

Reklama

Výběr článků

Načítám