Hlavní obsah

Vědci se přou o polibky

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN/PRAHA

Zamilované dvojice si vůbec nedovedou představit romantické intimní chvilky bez něžných dotyků rtů i bez vášnivých francouzských polibků. K lásce prostě polibky patří. To si však nemyslí někteří učenci, kteří neváhali vypracovat řadu studií, které dokazují škodlivost polibků.

Foto: Josef Zajíc

Jan Špaček: Menhir- Industriální Ostrava, 18.10.2013

Článek

Do útoku však nedávno zatroubili američtí vědci a podrobným výzkumem zjistili, že polibky lidskému tělu nejen neškodí, ale naopak jsou pro něj všeobecně prospěšné. 

"Američané zjistili, že vášnivý polibek procvičuje srdeční sval, protože se při něm zvýší tep srdce až na 150 pulsů za minutu. Při líbání se dále zvyšuje enegie, neboť se v těle uvolňují endorfiny. Navíc se při polibcích zvyšuje hladina imunoglobulinu A," uvádí italský list Panorama. 

Jasno má o polibcích i populární sexuolog MUDr. Radim Uzel, i když připomíná, že fenomén polibku je ryze kulturní záležitostí. 

"Není sporu o tom, že polibky jsou vnímány příznivě. Kdyby lidé neměli při líbání příjemné pocity, tak se líbat prostě nebudou. Z fyziologického hlediska však jde o poněkud problematickou záležitost. Existují totiž takzvané choroby polibku, od nachlazení až po vážnější choroby. Polibek jako takový je ale ryze kulturní záležitostí určitých národů. Například eskymáci polibky nepraktikují vůbec, a bělochům se smějí, že si vzájemně jedí sliny. Namísto polibkových něžností si třou nosy." usmál se Radim Uzel.

Související témata:

Výběr článků

Načítám