Hlavní obsah

Vědci: Ploštičník může léčit plešatost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOCHUM

Po nekonečné záplavě "zaručeně účinných" mastiček a vodiček proti padání vlasů se teď možná podařilo objevit prostředek, který tento odvěký problém vyřeší. Je jím bylina Ploštičník hroznovitý (Cimicifuga racemosa).

Foto: Martin Tlustý

Jednatel Kralupské sportovní Míťa Lánský je na nově pořízenou technickou posilu jím vedeného sportovního zařízení patřičně hrdý.

Článek

Vědci z Bochumské porúrské univerzity zjistili, že ploštičník, který používali staří indiánští šamani na tlumení menstruačních bolestí, prý může nejen zastavit padání vlasů, ale po jeho aplikaci prý porost hlavy ještě zhoustne.

Substanci podobnou estrogenu používaly celé generace indiánů a v USA je ploštičník dodnes populární při léčbě revmatismu, ledvinových potíží, bolestí v zádech, při vyčerpanosti a gynekologických poruchách. Podle vědců jde kromě toho o první známý bylinný přípravek, který léčí hormonálně podmíněné padání vlasů.

Ploštičník hroznovitý dorůstá až třímetrové délky a pochází ze severovýchodní Ameriky. Léčivé účinky má jeho typický černý kořen.

Anketa

Trápí vás problémy s vlasy?
ano
82,8 %
ne
17,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 186 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám