Hlavní obsah

Varovná znamení, která poukazují na nezdravý vztah

Novinky, bok

Každý člověk si tajně přeje, aby zrovna jeho vztah byl ten, který se dá bez nadsázky označit jako ideální, a setrval v něm až do konce života. Jenže přání bývají mnohdy velmi vzdálená realitě. I to, co zpočátku vypadá slibně, se může záhy proměnit v nezdravý vztah bez respektu a lásky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Jak popsat nezdravý vztah? Jednoznačně daná neměnná charakteristika neexistuje, ale lze ho poznat podle celé řady náznaků, které dávají najevo, že vše není tak, jak by mělo být.

Někdy jsou příznaky nekvalitního vztahu tak malé, že je málokdo má snahu řešit, ty velké už se ne vždy řešit dají. Ať tak či tak, pravda je jediná – nikdo by se neměl spokojit s ničím menším než s kvalitním vztahem s milujícím partnerem.

Odborníci sestavili celou řadu příznaků, podle kterých by se dal vztah označit jako nezdravý. Pokud některé pozorujete i ve svém partnerském svazku, je načase zvážit, zda opravdu dostáváte to, co od něj chcete.

Ospravedlňujete svého partnera

Bránit svůj protějšek, pokud mu někdo křivdí, je naprosto v pořádku, když někoho milujete.

Už ale není v pořádku obhajovat partnerovo nepřístojné chování. A to ani za předpokladu, že chcete, aby váš vztah na veřejnosti vypadal jako ideální. Každý je zodpovědný sám za sebe.

Ukrýváte před partnerem věci

Víte, co partnera rozruší, a proto před ním kvůli vlastnímu klidu některé věci tajíte nebo schováváte. Je to možná pochopitelné, ale rozhodně ne správně, protože důvěra a pochopení jsou základním kamenem každého vztahu.

Největší zádrhely ve vztahu a jak je překonat

Vztahy a sex

Nedostatek respektu 

Základním atributem každého vztahu je vzájemný respekt. Pokud ne, je třeba se nad vztahem vážně zamyslet, cituje server Yourtango.

Uděláte cokoli, abyste se vyhnula hádce 

Do zdravého vztahu patří i hádky. Možná si myslíte, že tím, že děláte všemožné, aby hádky nebyly součástí právě vašeho vztahu, ho zlepšujte, ale není to tak.

Absence či neschopnost řešit vzájemné neshody se dříve či později projeví a bude to mnohem horší, než kdybyste ventilovali své potřeby mnohem dříve formou vzájemné výměny názorů.

Potřebujete partnerovo svolení 

Je hezké se partnera zeptat, zda souhlasí s něčím, co chcete udělat, ale neměl by to být jediný možný postup. Vždy je třeba si i ve vztahu zachovat vlastní svobodu a možnost rozhodování.

Jak zlepšit vzájemnou důvěru ve vztahu

Vztahy a sex

Partner vás často obviňuje

Odpovědnost za své činy a chyby si měl nést každý sám. Pokud to partner nedělá, naopak obviňuje neustále ze všeho vás, není to ani správné, nedá se to ani dlouho vydržet.

Vztah negativně ovlivňuje vaši práci 

Máte partnera, který vás neustále kontroluje, a to i v době, kdy jste v práci? Nejen že je to nepříjemné, časem se to projeví i na pracovní výkonnosti.

Bojíte se promluvit

Myslíte si něco jiného o spoustě věcí než partner, ale bojíte se to říct nahlas, aby z toho nebyla hádka? V takovém případě rozhodně není vztah ideální a rozhodně nejste na správném místě.

Partner vám dává ultimáta 

Pokud neuděláte to či ono, nebo naopak budete dělat něco, co se partnerovi nelíbí, vyhrožuje vám rozchodem? Tento manipulativní způsob ve snaze dosáhnout vždy svého do harmonického vztahu rozhodně nepatří a neměl by být v žádné formě tolerován.

Když partner odmítá řešit problémy ve vztahu

Vztahy a sex

Váš společenský život je na nule

Ve zdravém vztahu mají oba partneři dostatek prostoru a ochoty trávit čas nejen spolu, ale i každý zvlášť s přáteli. Pokud to tak nemáte a veškerou energii investujete jen do svého partnera, není to dobře.

Hádáte se stále častěji

Jak již bylo řečeno, do zdravého vztahu hádky patří, jejich četnost a průběh by se neměly zvyšovat a zhoršovat.

Jak zařídit, aby hádky s partnerem byly efektivní a kultivované

Vztahy a sex

Jste emocionálně na dně 

Máte pocit, že vás péče o partnera a snaha udržet jeho i vztah emocionálně vyčerpává? Pak to rozhodně není dobře. Zdravý vztah by měl být šťastný a naplňovat spokojeností oba partnery.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám