Hlavní obsah

V ovulaci se ženám líbí dominantní muži

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy se v období ovulace vyzývavěji oblékají a chovají. Ale také se jim v tomto období více líbí dominantní muži, tedy "pořádní samci". Tento fakt zjistili rakouští vědci z vídeňského Ústavu Ludwiga Bolzmanna spolu se svými kolegy z Mexika.

Foto: CÚ Jihočeského kraje
Článek

Jejich společná studie ukázala, že změny v chování žen začínají asi devět dní před uvolněním vajíčka a trvají po dobu ovulace, tedy v období, kdy má žena největší šanci na otěhotnění. Pak odeznívají.

V období ovulace a před ním dávají ženy přednost takovým mužským obličejům a rysům, ze kterých vyzařuje "zdraví a plodnost", která tedy skýtá větší naději na splnění biologické funkce ženy. Hodnocení obličeje je podle vědců nejdůležitější.

Po skončení ovulace posuzují ženy "výrazně mužné tváře" vesměs negativně. Signalizují podle nich egoismus a snahu o nežádoucí nadvládu.

V té době začínají dávat přednost "dobrákům" s nízkou hladinou mužského hormonu testosteronu a ze sexuálního hlediska s průměrným obličejem.

Zjednodušeně řečeno, favorizují "hodné taťky". Kontrolní testy prokázaly, že změna preferencí během ženského cyklu se týká pouze mužských obličejů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám