Hlavní obsah

V exotických zemích hrozí smrtelné nákazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V exotických zemích hrozí nákazy, jež mohou končit smrtí. Primářka infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová proto doporučuje všem, aby před odjezdem do ciziny navštívili lékaře a poradili se, zda a jaké očkování potřebují.

Foto: Dana Ehlová

Areál ŠKODA AUTO zcela zaplnili návštěvníci Dne otevřených dveří

Článek

"Někteří chtějí ušetřit a neudělají to. V červnu na naší klinice zemřel na malárii muž, který preventivní léky proti malárii neužíval a nakazil se," řekla Roháčová.

Proti malárii nelze očkovat, lidé ale během pobytu a určitý čas po návratu musejí na ochranu před nákazou brát antimalarika. Přesto od počátku roku byly v Česku dva případy malárie. Loni si ji z ciziny přivezlo 21 lidí, rok předtím 26. Nejvíce případů bylo v roce 1998, kdy onemocnělo malárií 29 lidí. Za posledních deset let zemřelo na malárii pět pacientů.

Lidé se nejčastěji vracejí s průjmy

Podle Roháčové se lidé vracejí z exotických zemí nejčastěji s průjmy. Letos to byly již dva případy nebezpečné amébové úplavice. Již druhý týden leží na klinice mladá žena, která se vrátila z cesty po Tibetu a Nepálu s krvavým průjmem. Podle Večerníku Praha mohla žena onemocnět z vody nebo jídla. Průběh nemoci zpočátku podcenila a nevzala si léky. Úplavice se navíc zkomplikovala vysokými horečkami. "Vypadá to s ní velmi špatně, prognóza je nejistá," potvrdila ČTK Roháčová.

S průjmem se vracejí turisté z Egypta či Tuniska. Jen za loňský rok si z ciziny přivezlo různé exotické nemoci 1219 turistů. Podle Čestmíra Beneše ze Státního zdravotního ústavu bylo nejvíc bakteriálních průjmů a nemocí způsobených prvoky a virových žloutenek, včetně vzácného typu E, kterým se dá nakazit v Indii například ponořením do posvátné řeky Gangy.

Žlutá zimnice povinná, ostatní nemoci doporučené

Šest lidí se nakazilo ze štípnutí komára vzácnou horečkou dengue v Thajsku, Nepálu a Indonésii. Z Afghánistánu a Jižní Afriky si čtyři lidé dovezli purpurovou horečku z pokousání klíštětem. Podle serveru domuvezdravi.cz je povinné očkování pouze proti žluté zimnici do některých států rovníkové Afriky a Jižní Ameriky. Seznam zemí vydává každý rok Světová zdravotnická organizace.

Všechna ostatní očkování jsou doporučená. Lékař je vybere podle zdravotního stavu cestovatele a plánu jeho cesty. Záleží na tom, zda bude pobývat v hotelech ve městech, nebo pojede i na venkov a bude v blízkém kontaktu s domorodci. Nejčastěji doporučované je očkování proti žloutence A, která se přenáší vodou a potravinami. V řadě zemí Afriky, Asie a Jižní Ameriky hrozí žloutenka B. Přenáší se krví a lidé se nakazí při poranění a nehodách, když jsou ošetřováni v místních zdravotnických zařízeních.

Důležité je očkování proti tetanu, obrně a záškrtu

Očkování proti břišnímu tyfu je vhodné pro ty cestovatele, kteří budou pobývat v horších hygienických podmínkách. Onemocnění provázené vysokou horečkou, bolestmi hlavy a průjmem se přenáší kontaminovanou vodou a potravinami. Očkování chrání rovněž proti vzteklině, která se přenáší přímým kontaktem s nemocným zvířetem.

Očkování proti japonskému zánětu mozku je vhodné při cestách do jihovýchodní a severovýchodní Asie. Očkování proti meningokokovému zánětu mozkových plen je doporučeno do některých zemí Asie, Afriky, Střední a Jižní Ameriky. Povinně se očkují poutníci do Mekky. Důležité je mít platné očkování proti tetanu, někdy i proti záškrtu a dětské přenosné obrně.

Reklama

Výběr článků

Načítám