Hlavní obsah

Transvestitům na soutěži krásy hrozili vlnou tsunami

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

V jednom z vyhlášených nočních barů v indonéské Jakartě se před pár dny konalo finále netradiční soutěže krásy. Miss waria byla určena pro transvestity. A neobešla se bez incidentu.

Článek

Waria je v indonéštině kombinace slov muž a žena, tedy "mužena". Když bylo finále v plném proudu, do místnosti vtrhala desetičlenná skupinka rozhořčených mužů v bílých tunikách. "Zastavte tu nemravnost nebo nás Alláh potrestá další vlnou tsunami," volala skupina členů Fronty obránců islámu v čele s klerikem Sálimem Mahmúdem.

Krasavice "muženy" to sice mírně vyvedlo z konceptu, ale všech třicet jich v soutěži přesto pokračovalo. Vítěz-vítězka, vystupující pod jménem Olivie, si odnesla 250 dolarů a letenku do Thajska. Příští rok tam tato pracovnice ve veřejných vztazích bude zastupovat Indonésii na mezinárodní soutěži transvestitů.

"Neměly by být stavěny do role vzoru," řekl po skončení soutěže novinářům jeden z obránců islámu Alaví Usmán. "Mám strach z vlivu, jaký by to mohlo mít na naše děti." Transvestité jsou v jihovýchodní Asii většinou tolerováni a tvoří součást turistického a zábavního průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám