Hlavní obsah

Tajemství výběru partnera

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy neusilují ani tak o krásného muže, jako spíše o muže, který měl mnoho krásných žen.

Článek

Nad prapodivným vkusem žen při výběru partnera se kdysi pozastavil i slavný anglický spisovatel W. M. Thackeray. Napsal: "Ošklivý a chytrý muž mívá u žen úspěch jen někdy, ale pohledný blbec je neodolatelný vždycky."

Dá se na muži poznat na první pohled, že je dobrý i v posteli? U jelena to poznáte podle mohutného paroží. U mnohých ptáků to pozná samička podle délky ocasu. Ale co u muže?

Charles Darwin nazval zvířecí sexappeal pohlavním výběrem. Vlastnictví ozdobného ocasu je ptákům vlastně k ničemu. Jeho natřásání je směšné a v letu vadí. Potomci dlouhoocasých ptáků jsou však odolnější a úspěšnější. A z jejich synů vyrostou podobní krasavci. Všechno to asi vězí v samčích hormonech.

I u lidí se dá podle poznat, zda je muž nositelem dobrých genů

Taky u člověka má jedinec nabitý mužskými hormony tuto výhodu. Jeho sexuální aktivita bude záviděníhodná a jeho potomstvo má naději dosáhnout stejných kvalit. Pozná se to podle trojúhelníkové postavy, kde poměr mezi svaly a tukem se přiklání jednoznačně na stranu vypracovaných bicepsů.

I tělesné ochlupení napoví. V obličeji to nemusí být zrovna Krakonošův plnovous. Zkušenému ženskému pohledu stačí lehký namodralý odstín v čerstvě vyholené tváři. A teď jedno tajemství: u vlasové kštice je tomu naopak. Těm největším proutníkům vlasy povážlivě ustupují. Pokud nejsou téměř holohlaví? Bohužel, výjimky někdy mohou potvrzovat pravidlo.

Ne geny, nýbrž memy

Sexuální výběr u člověka má proti zvířatům tu zvláštnost, že o kvalitě a úspěšnosti milovníka nerozhodují ani tak geny jako spíše takzvané memy. Podle nich udělá totiž daleko větší terno imitátor, o kterém se šíří pověst sexuálního přeborníka. Ženy neusilují ani tak o krásného muže jako spíše o muže, který měl mnoho krásných žen.

Nejvyhledávanějšími partnery se stávají ti, jejichž životním posláním je šíření memů: spisovatelé, umělci, žurnalisté, lidé od televize, filmové hvězdy, zpěváci a hudebníci. Mnohé z těchto povolání muži zaručí, že ho budou obklopovat davy fanynek.

Třeba Charlie Chaplin byl skrček a žádný krasavec. Ale v sexuálním životě slavil úspěch za úspěchem. Stejně jako Rubens, Balzac, Picasso nebo Leonardo da Vinci.

Doma je lepší mít hodného muže s dobrým postavením

Geny a memy se někdy dostávají do sporu. Žena může získat muže s vynikající genetickou výbavou: zdatného, silného a zdravého. Ale ten není ochotný zabezpečit péči o potomstvo. Co je jí potom platná trojúhelníková postava, svalstvo, které může lámat skály a vzorové ochlupení, když je tento jedinec pouhým promiskuitním přelétavcem?

Chytrá žena si proto někdy najde hodného, nikterak atraktivního manžela s dobrým postavením a slušným bankovním kontem. A geny pro své děti si obstará jinde. Možná i vy znáte šťastné manželství úspěšného podnikatele, ve kterém žena udržuje tajný poměr se švarným svalovcem. Sexuolog Matt Ridle to vidí ještě přímočařeji. Říká: "Provdej se za hodného muže, ale udržuj poměr se svým šéfem."

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuální požitkářství

Veškeré lidské jednání a rozhodování ovlivňuje hledání rozkoše nebo potěšení. To jsem nevymyslel já. Na to už přišli řečtí filosofové ve čtvrtém století před...

Zachraňte Mickeyho!

Snad žádnou sexuální aktivitu nehodnotí odborníci i veřejnost v posledních letech tak radikálně jinak jako onanii.

Vědecká studie o klientech prostitutek

Co je to za lidi, kteří dnes, v období nebezpečí HIV/AIDS, vyhledávají prostitutky? Smrtelný hazard zařazuje tyto muže do zvláštní kategorie obyvatelstva....

Výběr článků

Načítám