Hlavní obsah

Svatební veletrh nabídl inspiraci mladým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Svatba je většinou jen jednou v životě, a tak není možné ponechat na ní místo improvizaci. To je zásada francouzských profesionálů "svatebního průmyslu", kteří letos už podeváté uspořádali v prostorách pařížského Louvru veletrh všeho, co s tímto významným dnem souvisí.

Foto: Archiv I. Chauna
Článek

Zájemcům se zde nabízely prstýnky, oznámení, duchovní příprava (katolická, protestantská i židovská), zajištění hostiny se vším všudy včetně diskžokeje, svatební cesty, pojištění pro případ, že by si jedna ze stran své "ano" na poslední chvíli rozmyslela, a mnoho dalších náležitostí.

Zvláštní pozornosti se ovšem po zásluze jako vždy těšily dámské šaty. Bílá pořád jasně vede, vdávají se v ní čtyři pětiny Francouzek, a nepomíjí ani obliba klasických dlouhých rób, jako zhmotnění snu vypadat aspoň jednou jako princezna z pohádky.

Francouzská nevěsta zaplatí za šaty v průměru asi tisíc eur (kolem 30 000 korun), ale specializované domy běžně nabízejí i modely pětkrát dražší.

Soudě podle návalu v Carrousel du Louvre je manželství ve Francii stále v módě. Podle statistik ovšem v roce 2003 počet sňatků v zemi proti předchozímu roku mírně poklesl - z 288 000 na 280 000. I ve Francii se také prosazuje tendence pozdějších svateb - průměrný věk ženichů byl předloni 30,4 a nevěst 28,3 roku.

Související články

V Paříži vypukl salón svobodných

Francouzi, kteří žijí dobrovolně nebo z donucení osamoceně, mají od pátku po celý víkend znovu možnost najít pro sebe inspiraci či poučení na "salónu...

Výběr článků

Načítám