Hlavní obsah

Sologamie - neobvyklý akt, který si získává na popularitě

Když se řekne manželství, většina lidí si vybaví klasický svazek uzavřený mezi mužem a ženou. Podle množství následných rozvodů to ale vypadá, že instituce manželství už dávno není tak neoblomná a trvalá, jak by se mohlo zdát. Pro některé lidi, specificky pak hlavně ženy, je svatba s kýmkoli jiným, opačného či stejného pohlaví, naprosto nemyslitelná. A tak si berou samy sebe.

Foto: Profimedia.cz

Sologamie se hlavně mezi ženami těší stále větší popularitě.

Článek

V roce 2011 se ve španělském Bilbau sešlo deset žen, které měly jediný cíl. Veřejně prohlásit, že nejvíce na světě milují samy sebe a že také každá jedině sama sebe pojme za manželku.

Celý akt, který zpočátku začal jako pouhá zábava a jakýsi vzpurný čin proti tradičnímu manželství, se tak připojil k podobnému chování, které je viditelné všude po světě. Říká se mu sologamie - jde o akt, kdy jedinec uzavírá sňatek sám se sebou.

První krůčky sologamie

Podle serveru Indian Express lze první zmínky o sologamii dosledovat k dentální hygienistce Lindě Bakerové, která se provdala sama za sebe v roce 1993. Z globálního hlediska je právě ona považována za první medializovaný akt tzv. samosvatby, které se zúčastnilo celkem 75 pozvaných hostů.

Stejně jako jiné nevěsty i tato slavnostně prohlásila, že bude sama sebe ctít v nemoci i ve zdraví až do doby, dokud nezemře.

V minulém roce byl rovněž zaznamenán i sologamický rozvod, kdy brazilská modelka Cris Galerová (33) oznámila, že chce po pouhých 90 dnech ukončit své manželství, jelikož se zamilovala do někoho jiného.

Pravidla ani společenské normy pro sologamické obřady neexistují. Mohou být tedy podobné jak těm klasickým, tak se i zcela vymykat normálu. Různě po světě pak existují i specializovaní poskytovatelé služeb právě pro tyto zájemce.

Marry Yourself v Kanadě nabízí například poradenství a fotografování podobných svateb, IMarriedMe.com z americkém San Franciska pak nabízí ucelené balíčky pro sologamické obřady, včetně svatební kapely i „vzájemných“ slibů. V japonském Kjótu má pak společnost Cerca Travel v nabídce třeba dvoudenní samosvatební balíček.

Proč je trend viditelný po celém světě?

„V současné době, poprvé v historii, si ženy mohou dovolit žít samy, budovat si kariéru, kupovat si domy, vytvářet si vlastní životy, mít děti, pokud se pro ně rozhodnou. Naše matky a babičky tuto volbu neměly. Myšlenka sologamie jednak může zahrnovat praxi samosňatku, ale také odhaluje stigma smutné, osamělé panny. Ženy už jsou unavené z toho, jak se o nich říká, že pokud se nevdají, ničeho nedosáhnou,“ uvádí jedno z možných vysvětlení popularity sologamie zakladatelka Marry Yourself Vancouver Alexandra Gillová pro CBC News.

Žena se provdala sama za sebe

Koktejl

„Obvyklým tématem všech příběhů samomanželství, o kterých jsem slyšela, je závazek postarat se sama o sebe tak, jak ženy doufají, že by se o ně postaral milenec, milenka. Ženy také koncipují samomanželství jako jedinečné řešení problému, kdy ve vztahu obětují své vlastní potřeby pro druhé. Nejdřív si proto vezmi sama sebe, než si vezmeš někoho jiného, říkají často,“ dodává k fenoménu autorka, životní koučka a zakladatelka quirkyalone hnutí Sasha Cagenová. (Quirkyalone je někdo, koho baví být single a dává přednost samotě než randění jen kvůli tomu, aby byl v páru.)

O tom, že se sologamie stává součástí našich životů, svědčí i fakt, že se téma samosňatků objevilo už i v populárních seriálech typu Sex ve městě, Glee nebo Doctor Who.

Anketa

Co si myslíte o lidech, kteří si berou sami sebe?
Naprosto jim rozumím a chápu, proč to dělají.
8,3 %
Není to můj šálek čaje, ale je to jejich rozhodnutí.
21,5 %
Jsou to naprostí šílenci.
70,2 %
Celkem hlasovalo 20249 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Sologamie

Výběr článků

Načítám