Hlavní obsah

Skutečné chlapy dělá mazlení

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zakořeněné přesvědčení, že pouze tvrdá a přísná výchova dokáže z křehkého chlapečka vycepovat pořádného mužského, bere za své díky nejnovějšímu výzkumu londýnského psychiatra Sebastiana Kraemera. Se svými výsledky seznámil odbornou veřejnost na výroční konferenci Královské psychiatrické společnosti v britském Harrogate.

Foto: Techmania Science Center

V Labodílnách brněnského science centra si můžete každý prázdninový den užít speciální programy plné experimentů.

Článek

Vyplývá z nich, že novorozenci mužského pohlaví, s nimiž rodiče zacházeli v prvních měsících jejich života láskyplně a něžně, jsou v dospělosti podstatně úspěšnější než ti, nad nimiž vládli pevnou a přísnou rukou. Strohá výchova se u nich v budoucnu nezřídka projevuje zvýšenou agresivitou a nízkou sebedůvěrou.

Je obecně známo, že chlapci přicházejí na svět křehčí než děvčata. Výrazně se to projevuje například při pozdějším vstupu do školy. Hochům dělá větší potíže čtení, častěji se u nich vyskytuje autismus, dosahují nižších stupňů akademických hodností. Z toho by měli otcové i matky vycházet při péči o chlapce a chovat se k nim stejně ohleduplně jako k dcerám, aby kompenzovali nedostatky, které dostali do vínku.

Hýčkejte své syny

Pokud budou syny hýčkat, zejména v kritickém období prvního měsíce po narození, zvýší tím podstatně jejich schopnosti budoucího zařazení do společnosti.

"Pokud z nich chtějí mít opravdové muže, musejí o ně pečovat se vší možnou něhou. Přísnou a nekompromisní výchovou spíš dosáhnou toho, že z nich budou fotbaloví chuligáni místo silných, sebevědomých jedinců," tvrdí psychiatr.

"Když rodiče pochopí, že jejich synové procházejí opožděným vývojem a jsou slabší ve všech ohledech, s výjimkou rozvoje svalů, tak k nim začnou přistupovat jiným způsobem, než tomu bylo dříve," zdůrazňuje Sebastian Kraemer

Reklama

Související články

Sexuální výchova ovlivňuje jen chlapce

Na střední škole pomáhá sexuální výchova více chlapcům než dívkám. Zatímco většinu chlapců dobře zaměřená osvěta odradí od předčasného pohlavního styku,...

Výběr článků

Načítám