Hlavní obsah

Sexuální tajemství, která upevňují vztah

Novinky, bok

Sex je jednoduše sex, tvrdil by možná nejeden člověk. Jenže i ten může mít vícero podob. Ty určí, zda při něm půjde skutečně jen o aktuální fyzický prožitek, nebo zda bude spojovat dva lidi ve svazku, který nebude jen o milostných zážitcích.

Foto: Profimedia.cz

Sex není něčím, co uspokojí jen jednoho člověka. Jde o vzájemnou souhru dvou lidí, porozumění, radost ze vzájemné blízkosti.

Článek

Partnerství a vztah nejsou jen o sexu. Přesto někteří považují sex za něco, co vztah řídí. Jakmile není tak často, jak bychom chtěli, není vztah stoprocentní. Ne vždy to tak ale musí být.

Naopak pokud je sex součástí vztahu, a není jen o ukojení potřeb jednoho nebo obou partnerů, má velkou moc. Odborníci odhalili drobná sexuální tajemství, která dokážou nejen uspokojovat, ale i upevňovat pouto mezi dvěma lidmi, a oddělovat tak ty opravdu zamilované a šťastné páry od těch ostatních.

Věří ve vzájemnou přitažlivost

„Jedním z nejdůležitějších návyků spokojených párů je vědomí, že jsou jeden pro druhého přitažliví a jsou spokojení s tím, jací jsou,“ uvedla pro server Women´s Health magazine psycholožka Ursula Ofmanová.

Zdravé sebevědomí, ale i víra v toho druhého – to je základním krokem každého vztahu, vysvětluje odbornice. „Posiluje to pocit vzájemného sexuálního zájmu.“

Nepodceňují maličkosti 

Šťastné páry nepodceňují maličkosti, a vědí, jak udržet zájem toho druhého. Krátký telefonní hovor, esemeska s vyznáním „chybíš mi“. Nebo naopak sexy zpráva jako předehra k romantickému večeru, ale i letmé doteky nebo držení za ruce i po mnoha letech vztahu – to jsou drobnosti, které mají tu sílu udržet vášeň i romantiku po mnoha letech, potvrzuje Madeleine Castellanosová, autorka knihy Co zabíjí sexuální život.

Zaměřují se na to dobré 

„Spokojené páry, kde respektují jeden druhého, umějí v co největší míře sdílet to, co je baví, místo toho, aby se jedinci zaměřovali na výčitky nebo kritiku toho, co se jim na druhém nelíbí,“ uvádí ze zkušeností Jane Greerová, autorka knihy A co já? Zamezte sobectví, aby zničilo váš vztah. Všechno je založeno na pozitivním pohledu.

Čas vyhrazený pro sebe 

V dlouhodobějším vztahu už není součástí taková četnost milování, jako tomu bylo na počátku. I když by milování mělo být přirozenou akcí, málokdy se to v současném uspěchaném světě povede. Pokud je tedy plánování času jen pro sebe nutností, směle do toho.

Nebojí se fantazií

Ať už spolu partneři sdílejí veškeré detaily svých tajných sexuálních přání, nebo jen tomu druhému jemně naznačí, co by chtěli zažít nebo v sexu zkusit, obojí je lepší než všechno tajit nebo popírat.

„Fantazírování je ideálním způsobem, jak obnovit vášeň,“ dodává Castellanosová.

Nevyvíjejí tlak na druhého 

Každý člověk má určité představy o vztahu, jaký by ho chtěl mít. Ne vždy se ale sny skloubí s realitou. To se týká i sexu, a proto je dobré umět dělat i kompromis. Nenaléhat na partnera či partnerku, aby se milovali alespoň jednou, dvakrát, pětkrát týdně. Stejně tak kvalita milostného aktu nemusí být vždy na jedničku.

„Nejde o žádné představení, soutěž. Jde o společné souznění, užívání si. Dlouhodobý tlak vyvíjený na partnera či partnerku často problém ještě zhorší,“ dodává Ofmanová.

Vzájemné porozumění

Mít porozumění znamená souhlasit se sexem, i když se vám zrovna nechce? To rozhodně ne. Spíše jde o situaci, kdy ten druhý pochopí a nebude vyčítat, že partner nemá na sex zrovna chuť nebo náladu.

„Špatná nálada nebo únava neznamená, že partnera a sex s ním odmítáte. Jen není vhodná doba. Co ale není dnes, může být zítra nebo někdy jindy, o tom vztah je,“ doplňuje Greerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč muži trpí neplodností

V posledních letech už se nehovoří pouze o neplodnosti žen. Stále častěji se v souvislosti s potížemi s početím potomka lékaři obrací na muže a zkoumají,...

Jak se zachovat, když muž nemůže

Sex bývá spojován převážně s potěšením a uspokojením. Ne vždy se ale zadaří, a místo romantického dovádění s partnerem přijde na přetřes problém, o kterém...

Kdy jsou ženy pro muže nejpřitažlivější

Kdy je žena pro muže nejatraktivnější? Mnoho studií i vědců spekulovalo o tom, že na přitažlivost mohou mít vliv různé okolnosti, typ a způsob oblečení,...

Výběr článků

Načítám