Hlavní obsah

Sexismus je prý již přežitek

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hloupé poznámky týkající se pohlaví či nemístné vtipy o blondýnkách se prý již nenosí. Muži od tohoto stylu humoru pomalu upouštějí. Podle odborníků je to dáno lepším vnímáním žen ve společnosti. Dnes i muži dokáží uznat úspěchy žen ve funkcích, které donedávna byly ryze mužskou záležitostí.

Foto: Profimedia.cz

Sexistické narážky mužů vnímá jako velký problém jen každá dvacátá Britka. Muži pak svými narážkami nejčastěji zahrnují ženy do 30 let věku.

Článek

Ženy tedy mohou být úspěšnými pilotkami letadel, jadernými fyzičkami, bankéřkami, ale i kominicemi či řidičkami kamiónů. Stejně tak muži mohou být úspěšnými učiteli v mateřské školce, zdravotními bratry či kadeřníky. Mužské a ženské role ve společnosti se tak stále více překrývají.

K příležitosti stého výročí Mezinárodního dne žen zorganizovala skupina charitativních organizací ve Velké Británii průzkum týkající se rovnoprávnosti žen ve společnosti. Podle něj stále více žen řeší zcela odlišné problémy, než postavení jejich pohlaví ve společnosti. Většina dam se tak necítí být oproti druhému pohlaví znevýhodněna.

I ženy tedy postupně svůj postoj k rovnoprávnosti pohlaví přehodnocují. Než samotná podstata rovnoprávnosti je totiž více zajímá hledání vyváženosti mezi pracovním a rodinným životem. K feministkám se tak hrdě hlásí jen každá pátá Britka. Většina vnímá nálepku "feministka" spíše jako urážku.

Anketa

Setkáváte se často se sexistickými narážkami ve svém okolí?
Ano, ale neuráží mne to
6 %
Ano, a je mi to velmi nepříjemné
10,1 %
Občas, ale spíše v humorném rázu
57,2 %
Ne, většinou jde výhradně o humor
22,9 %
Nevím, nikdy jsem o tom tak nepřemýšlel/a
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1809 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bára Nesvadbová: Rovnoprávnost? Nesmysl!

Její čtvrtý román Pohádkář byl celých čtrnáct týdnů nejprodávanější knihou v Česku. „Je to příběh fatální závislosti, vášně a životních ztrát,“ vysvětluje Bára...

Barbora Tachecí: Moderní feministka muže miluje

Jen jedna věc ji proslavila víc než pověstné ostré otázky, které pokládá svým hostům: pobyt v Bohnicích. Šestačtyřicetiletá novinářka začínala před třiadvaceti...

Výběr článků

Načítám