Hlavní obsah

Schopnost empatie je ve vztahu důležitá, ale ne vždy se setká s pochopením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Schopnost vcítit se do pocitů druhého je pro trvalé vztahy naprosto nezbytná. Čím empatičtější partneři jsou, tím pevnější většinou bývá jejich vztah. Ovšem empatie u obou pohlaví se trochu liší. Tedy ne schopnost se vcítit, ale důležitost situace, do níž se má protějšek vcítit. Možná i proto vzniká mezi partnery tolik nepochopení.

Foto: Profimedia.cz

Ženy potřebují vidět, že se jejich muž zlobí, považují to za jistý důkaz toho, že muži o svůj vztah stojí.

Článek

Ženy potřebují vidět, že se jejich muž zlobí, považují to za jistý důkaz toho, že muži o svůj vztah stojí. Muži ale naopak očekávají, že se partnerky vcítí hlavně do jejich pozitivních emocí a stavů. Uspokojení se vztahem totiž přímo souvisí s jejich schopností číst správně pozitivní emoce jejich partnerky.

Ženy jsou ale mnohem šťastnější ve vztahu, když dobře poznají, že jejich partner je naštvaný či podrážděný. Přičemž když muži dobře chápou, že jsou jejich partnerky podrážděné a naštvané, jsou ženy také šťastnější - v tomto případě jsou ale muži méně šťastní.

„Může to být tak, že když ženy vidí svého partnera naštvaného, mají pocit, že muž tak vyjadřuje do určité míry svou investici a emocionální vklad do vztahu. To se shoduje s tím, co je známo o nespokojenosti žen, kterou zažívají tehdy, když je partner emocionálně uzavřený a vyjadřuje nezájem v odpovědi na konflikt mezi partnery,“ tvrdí profesorka psychologie Shiri Cohenová z Harvardské univerzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství osudových lásek

Podle astrologů má osudového muže každá žena, stejně jako muži mají své osudové bohyně. Povětšinou jde o jedince, kteří v našem životě sehrají nějakou...

Proč vztahy na dálku nefungují

Každý, kdo se někdy zavázal ke vztahu na dálku, vám jistě potvrdí, že je velmi těžké ho udržet a čím déle trvá, tím je to těžší. Důvodů je mnoho. Od...

Život s despotou? Utečte, dokud to jde

Zamilovat se do despoty není nic složitého. Většina z nich působí na první pohled velmi mile, starostlivě až láskyplně. Ženy v nich vidí ty správné muže,...

Výběr článků

Načítám