Hlavní obsah

Radim Uzel: Úskalí hormonálního dopingu

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo hormony vyvolává u mnoha lidí mrazení v zádech. Jsou dokonce takoví, kteří je považují za jed. Jejich užívání prý způsobuje nezvratné tělesné poškození. Moč žen, které je berou, údajně hubí ryby v řekách i v mořích. Ale nejen to. Zpěvačkám po nich hrubne hlas. Krátkozrací přestávají snášet kontaktní čočky. A u žen dokážou vyvolat rakovinu prsu.

Foto: Profimedia.cz

Mladí lidé někdy používají steroidní hormony proto, aby měli větší svaly.

Článek

Britský zpěvák Rod Stewart se nedávno přiznal, že jako mladý rocker užíval steroidní hormony kvůli silnějšímu hlasu. Nechtěným vedlejším efektem prý bylo zmenšení penisu. Podle mě je na čase uvést všechny tyto poplašné zprávy na pravou míru.

Steroidy neboli steroidní hormony vylučují pohlavní žlázy (tady varlata a vaječníky). Mohou vznikat také v nadledvinách. Uměle vyrobené se používají k léčení různých nemocí. Obsahují je i hormonální antikoncepční přípravky.

Jakýkoliv hormon bychom však měli užívat pouze na doporučení lékaře. Je totiž dobrý sluha, ale špatný pán. Léčebné účinky hormonů jsou často nenahraditelné. Třeba hormon inzulin zachraňuje život diabetikům. Ženský pohlavní hormon zase odstraňuje klimakterické potíže a tak bychom mohli dlouze pokračovat.

Nesprávné podávání nebo špatné dávkování dovede způsobit vážné a často neodstranitelné následky.

Pouze lékař může ovšem rozhodnout, kdy je naordinovat, komu a v jakém množství. Nesprávné podávání nebo špatné dávkování dovede způsobit vážné a často neodstranitelné následky. Zmíněné problémy s nedostatečným zvlhčením očí ovšem patří mezi velice vzácné komplikace užívání hormonů a zvýšenému riziku vzniku rakoviny předcházíme preventivními prohlídkami.

Ženská moč rybám neuškodí. Každá žena v ní totiž vylučuje hormony. I ta, která nic neužívá. V klimakteriu bývá jejich množství dokonce zvýšené. Italské farmaceutické firmy využívaly tohoto jevu ke sběru moči v ženských klášterech. Dál ji zpracovávaly.

V sexuologii se neuplatní jen jako antikoncepce. Třeba podávání mužských hormonů způsobí ženám zvýšení libida. Předávkování však může vést k nadměrnému růstu tělesného ochlupení. Sexuálně vášnivá žena, která by se musela denně holit, by asi nebyla moc ráda.

Svalnatá postava jako fetiš moderní doby

Mladí lidé někdy používají steroidní hormony proto, aby měli větší svaly. Většinou jde o kulturisty. Usilují o trojúhelníkovou postavu a obří bicepsy. Svalnatá postava mužů se stala skoro fetišem moderní doby. Dokonce už existuje ženská kulturistika.

Užívání steroidů dokáže ovlivnit také barvu hlasu. Třeba slavné zpěvačky si stěžují, že na ně působí nepříznivě hormonální antikoncepce. Účinku steroidů využil i Rod Stewart. Pomohly mu ke svalnaté postavě a k mužnému hlasu.

Mezi nepříznivé účinky většího množství užívaných steroidů patří poruchy ztopoření penisu. Podmanivý hlas a obří bicepsy mají tedy svou stinnou stránku. Na pódiu při koncertu se to nepozná. V intimním styku však takový slavný zpěvák snadno selže.

Rod Stewart si stěžuje na trvalé zmenšení penisu. To už trochu přehání. Steroidy nedokážou něco takového ovlivnit. Pohlavní úd po nich zůstává stejně veliký. Jen se po užívání nadměrného množství steroidů neztopoří. Místo soulože však může slavný rocker své milence v posteli pěkně zazpívat.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Skrytý význam různých barev

Laboratorní vyšetření, rentgeny, EKG, počítačová tomografie, magnetická rezonance nebo třeba ultrazvuk. Lékařská věda má dnes k ruce spoustu užitečných...

Výběr článků

Načítám