Hlavní obsah

Radim Uzel: Každá gynda by měla být opravdu prima

Právo, Radim Uzel

Gynekologové, kteří pravidelně radí ženám v tisku, v rozhlase nebo na internetu, se stále častěji setkávají s problémy dospívajících dívek. Jeden spisovatel celkem trefně označil tuto skupinu jako „ženy -začátečnice“. Mají různé otázky i starosti. Ale jedna prosba se opakuje dost často: Jen mne, proboha, neposílejte ke gynekologovi!

Foto: Profimedia.cz

Zatím je vyšetření u gynekologa všechno jiné, jen ne prima

Článek

Gynekologické vyšetření samozřejmě není nic příjemného. I ženy životem protřelé a sexuálně zkušené se často děsí vyšetřovacího stolu. U mladých dívek mi však tato obava připadá nepřiměřeně panická.

U nás neexistují takové akce, jakou jsem viděl v Dánsku. Mladé dívky tam chodí na exkurzi do gynekologické ordinace. Paní doktorka jim na figuríně předvede, jak to vyšetření vypadá. A ještě k tomu přidá několik chlácholivých dánských vět a poučení.

U nás se stává, že lékař musí spěchat a nemá čas na dlouhé řeči. Někdy se může chovat také necitlivě nebo není dostatečně ohleduplný. Ale i lékařky bývají někdy uspěchané a přezíravé. Mladé dívky dokonce pochybují o tom, jestli zachovají povinnou zákonnou mlčenlivost.

V Dánsku chodí mladé dívky na exkurzi do gynekologické ordinace. Paní doktorka jim na figuríně předvede, jak to vyšetření vypadá, aby z něj neměly zbytečné obavy.

Proto vznikla akce Prima gynda. Přišla s ní skupina mladých aktivistek ze Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu. Pořádají semináře a vzdělávací programy pro své vrstevnice. A podařilo se jim oslovit řadu ambulantních gynekologických pracovišť v České republice, která se řídí několika základními zásadami. Gynekologové z těchto ordinací se zavazují k jejich dodržování.

Jde především o právo na otevřenou, pravdivou a srozumitelnou informaci. A možnost ptát se na cokoli. Samozřejmostí je také právo volby lékaře. Stejně jako to, že gynekolog bude respektovat právo pacienta na soukromí. S tím souvisí profesionální přístup ošetřujícího personálu, který se zdrží kritiky činů pacientky.

Rozhodnutí mladé dívky a její chování bude nanejvýš usměrňovat citlivou radou. V neposlední řadě je zde ještě právo na vyšetření za příjemných podmínek a možnost eventuálního doprovodu dle vlastního výběru. Rodičů, přátel nebo kamarádky. Řada gynekologů se k této výzvě přihlásila. Někteří aktivistkám dokonce sdělili, že tyto zásady jsou pro ně samozřejmostí už dávno. A neřídí se jimi jen ve vztahu k mladým dívkám, ale ke všem ostatním klientkám.

Za mých mladých let se jim říkalo pacientky. To slovo je z latiny a znamená „trpící“. Jenže v gynekologických ordinacích prý už veškerému utrpení navždy odzvonilo. Stejný názor sdílí ministerstvo zdravotnictví. Původní záměr projektu Prima gynda spočíval v tom, že by každé pracoviště, které bude dodržovat zmíněná pravidla, dostalo ministerský certifikát. Oficiální stanovisko však zní, že ministerstvo „nepovažuje za vhodné dávat jakýkoli certifikát někomu, kdo jen dodržuje své povinnosti plynoucí ze zákona a etických kodexů“. Tak teď už zbývá pouze zbožné přání, aby opravdu každá gynekologie byla prima.

Mladá děvčata mi totiž často sdělují, že tomu tak bohužel nebývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám