Hlavní obsah

Radim Uzel: Co nám brání v incestu

Právo, Radim Uzel

Většina lidských kultur považuje pohlavní styk mezi pokrevními příbuznými za něco nepatřičného. U nás je trestným činem soulož mezi sourozenci a u osob v přímém pokolení. A to i přes několik generací. Mnoho lidí se domnívá, že se jedná o nějakou sexuální úchylku. Pachatele takového činu často považují za pedofily.

Foto: Profimedia.cz

Incest je u nás trestným činem

Článek

Zkušenosti odborníků však říkají, že většinou nejde o pravou sexuální deviaci. Pedofilové si obvykle vybírají své oběti mimo rodinu. Incesty obvykle páchají lidé s psychickými problémy. Ale další příčinou bývají i vážně narušené rodinné vztahy.

Nejnovější psychologické výzkumy ukazují, že brzdou takového chování nejsou jen přísná ustanovení trestního zákona. Většina lidí má v sobě zakódovaný přírodní mechanismus. Díky němu je nezajímá sexuální aktivita s blízkým příbuzným.

Tento nezájem, nebo i odpor k intimnímu sblížení, vzniká mezi lidmi, kteří spolu žili v blízkém kontaktu od raného dětství. Za kritické období považují sexuologové věk do třiceti měsíců.

Počet incestů mezi sourozenci je zřejmě pětkrát vyšší než počet pohlavních styků mezi otcem a dcerou.

Finský antropolog Westermarck popsal tento jev už v roce 1891. Psychologickou brzdu, která zabraňuje intimnímu sblížení sourozenců, společně vychovávaných od útlého mládí, proto odborníci nazývají jeho jménem. Nevzniká jen u sourozenců. Může se objevit i u dětí, které nejsou v příbuzenském poměru. Stačí, když je do třiceti měsíců vychováte společně. Vzájemný sexuální nezájem jim tedy není vrozený, ale bývá sociálně podmíněný. Jako příklad uvádějí psychologové poměrně velké skupiny dětí, které vyrůstají v izraelských kibucech.

Osmdesát let po uveřejnění původní Westermarckovy práce, v roce 1971, zkoumali vědci 2769 sňatků mladých lidí, kteří vyrostli právě v kibucech. Ani v jediném případě nešlo o lidi, kteří spolu vyrůstali od útlého mládí. Rozsáhlé výzkumy týkající se intimního sblížení sourozenců posléze dokázaly další zajímavou věc. Pokud sourozenci žili do 30 měsíců svého věku odděleně, nemají zmíněnou brzdu.

Incest je mezi sourozenci výjimečný

Kriminální statistiky uvádějí, že k incestu mezi sourozenci dochází poměrně výjimečně. Vyskytuje se pouze v 18 % všech příbuzenských intimních poměrů. Ještě vzácnější je poměr mezi matkou a synem (pouze 1 %). Nejčastěji dochází k pohlavnímu styku mezi otcem a dcerou. Tento trestný čin představuje plných 78 % incestní delikvence. Chybí vám v celkovém součtu tři procenta? Ty představují případy hromadných incestních vztahů v jedné rodině.

Oficiální statistika trestných případů se však může lišit od skutečnosti. Zachycuje pouze vyčnívající část ledovce. Incestních vztahů bude zřejmě více. Rodina je zakrývá, aby neměla ostudu. Zejména matky často tají sexuální poměr mezi svou dcerou a manželem nebo druhem.

I sourozenci často utajují své intimní styky. Dělají to dlouhodobě, někdy celoživotně. Přesvědčují nás o tom některé anonymní průzkumy. Počet incestů mezi sourozenci je podle nich až pětkrát vyšší než počet pohlavních styků mezi otcem a dcerou.

Reklama

Související témata:

Související články

Švýcarská vláda chce legalizovat incest

Švýcarská vláda v novele trestního zákoníku chystá výraznou změnu. Incest mezi dospělými, s nímž by souhlasily obě strany, by už nebyl trestný čin. Návrh se...

Výběr článků

Načítám