Hlavní obsah

Protiklady se nepřitahují, klíčová je vzájemná podobnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Staré pořekadlo, že protiklady se vzájemně přitahují, není podle amerických vědců příliš pravdivé. Lidé prý mají spíše sklon vybírat si partnery, kteří jsou jim podobní, nebo o nichž si alespoň myslí, že jsou jim podobní, a to jak vzhledem, tak i postoji.

Foto: Marek Vičar

Martin Schneider věří, že Draci mohou porazit kohokoliv.

Článek

Předchozí výzkum zjistil, že lidé dávají přednost druhům a družkám s vlastnostmi, o kterých si myslí, že budou dobré pro výchovu dětí a zajistí jim i dobré finanční zázemí. Podle studie týmu vědců z Cornellovy univerzity v New Yorku však toto nebývá pro výběr partnera rozhodující.

Podobné osoby prý mají tendenci se vzájemně přitahovat, protože mohou s mnohem větší pravděpodobností udržet trvalý vztah. K těmto závěrům odborníci dospěli na základě zkoumání 978 mužů a žen ve věku mezi 18 a 22 lety. Respondenti nejprve hodnotili význam určitých vlastností, které jsou pro ně důležité v dlouhodobém vztahu.

Tyto charakteristiky byl rozčleněny do čtyř kategorií: bohatství a společenské postavení, rodinné vazby, fyzický zjev a sexuální věrnost. Pak hodnotili sami sebe z hlediska těchto vlastností. Výsledky ukázaly, že když lidé považují určitý charakterový rys za důležitý při výběru partnera, ohodnotí sami sebe s velkou pravděpodobností velmi vysoko na škále vztahující právě k této vlastnosti.

Vzájemná podobnost přitahuje

Vědci Peter Buston a Stephen Emlen v článku v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences uvedli, že jejich závěry potvrzují, že vnímání sebe sama je rozhodující při hledání partnera. Lidé toužící po dlouhodobém stabilním vztahu by si podle nich neměli hledat partnera s nejlepšími vlastnostmi, ale měli by se spíše poohlédnout po někom, kdo je jim podobný.

Výzkum též v mnoha směrech potvrdil hypotézu, že ženy, které se považují za fyzicky atraktivní, mají tendenci hledat si muže bohaté nebo výše postavené. A naopak muži, kteří si myslí, že jsou úspěšní, vyhledávají dobře vypadající ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám