Hlavní obsah

Proč je lepší mluvit o svých ex s novými partnery

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni to znáte, potkáte nového přítele, zamilujete se, a jestli vás něco děsí, pak představa vašeho milého v náručí jiné ženy. A je jedno, zda se jedná o potencionální sokyni či jeho ex-partnerku. Za hrozbu považujete všechny ženy, ex pak o něco větší, jelikož s nimi již měl partner intimní vztah a představy tak vypadají o to reálněji.

Foto: Profimedia.cz

Tajemství, neznalost, ale i třeba neúplné informace mohou být skutečně škodlivé.

Článek

Řada žen si tedy pokládá hned na počátku vztahu otázku, zda se partnera ptát na jeho ex, anebo toto téma považovat za naprosté tabu. Podle odborníků je lepší se otevřeně ptát a žádné kostlivce do skříně neschovávat, a to hned z několika důvodů.

1. Fantazie bývá mnohem horší než realita

Když člověk nezná konkrétní obraz, mozek si vytváří svůj, který bývá často o dost horší, než je realita, zvláště pokud si jedinec není jistý sám sebou. Tajemství, neznalost, ale i třeba neúplné informace tak mohou být skutečně škodlivé, jelikož mozek si z nich rád utváří ty nejhorší možné scénáře. Mnohem lepší je tak mít všechny informace a ty postupně zpracovávat a smiřovat se s nimi.

2. Nebezpečné podezřívání

Pokud jsou všechny kostry pěkně pod zámkem a člověk o nich skutečně nic neví, pak téměř kdokoliv neznámý se stává důvodem pro podezřívání. Jakmile se partner zmíní o jakékoliv kamarádce, kolegyni, pak tím u vás automaticky vyvolává podezření, že jsou těmi tajemnými ex.

Je-li jakékoliv téma tabu, a nikdo se na nic neptá, pak svou roli sehrávají nesmyslné dedukce a například z přátel se automaticky stávají milenci či ex-milenci, což může být v důsledku velmi vyčerpávající a pro vztah skutečně destruktivní.

Samozřejmě není dobré trávit příliš času rozebíráním předchozích vztahů, nicméně je nesmysl je zcela zatracovat. Strach a nejistota jsou mnohem horšími škůdci, a to především z pohledu dlouhodobého horizontu. Důvěra musí stát na pevných základech a mezi ně patří i vyrovnání se s minulostí. Protože každé podezření a nesmyslná představivost může spustit zcela nekontrolovatelný pád těchto základů.

Jak si tedy od začátku budovat důvěru a intimitu? 

Podle odbornice na vztahy Katy Antonyové to lze těmito způsoby:

1. Informovat druhého o minulosti a ujistit ho, že vše je už dávno pryč. "Ano, před lety jsme spolu měli intimní vztah, ale časem jsme zjistili, že jsme mnohem lepšími přáteli než milenci. Moc rád vás představím."

2. Pokud máte z čehokoliv strach či obavy, řekněte o nich druhému - podělte se o své pocity, ale nechtějte, aby partner převzal zodpovědnost za tyto pocity.

3. Zajímejte se o minulost partnera, jen tak si postupně utvoříte pocit jistoty a důvěry.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si dlouhodobě udržet partnerův zájem

Z každého vztahu se může po čase vytratit jiskra, co probouzela neskonalé vášně. Je potom především na partnerech, jak se k dané situaci postaví. Zda budou...

Výběr článků

Načítám