Hlavní obsah

Při zamilování rozhodují první tři minuty

Novinky, Korzo/P
PHILADELPHIA

Muži i ženy přisuzují prvnímu dojmu větší váhu, než jsou ochotni připustit. Letmý pohled, pár prohozených slov a úsměvů stačí k tomu, abychom se ihned rozhodli, zda s dotyčným jít nebo nejít na rande. Podle sociálních psychologů jsou pro zamilování klíčové první tři minuty. Nejdůležitějším faktorem, který nám může nahrát nebo také ublížit, je atraktivita obličeje, výška a váha.

Foto: Karel Novotný

Informační leták

Článek

Velká seznamovací setkání, na nichž se sejde skupina mužů a žen, každý má v ruce dotazník a tužku, koluje kolem stolečků a každých pár minut střídá partnery, má tedy něco do sebe. Nejdůležitější však při takovém bleskovém seznamování je atraktivní tvář, výška a váha. Teprve při dlouhodobějším poznávání se do hry dostávají další faktory, jako jsou společenská prestiž, příjmy a vyznání.  

Muži upřednostňují štíhlé ženy

"Rozhodující byly fyzické parametry, a to u obou pohlaví stejně. Víte, co se vám líbí, hned, když to uvidíte," potvrdil doktor Robert Kurzban, jenž skupinu seznamujících se osob sledoval.

Lidé však přesto podle odborníků často jednají v rozporu s tím, co vidí na první pohled. Mnozí si tak nepřipouštějí, že fyzický vzhled je pro ně důležitější, a stále hovoří o tom, že na druhém obdivují spíše jeho osobnosti, práci a společenskou prestiž.

V týmu doktora Kurzbana se přesvědčili, že v tříminutovém rozhovoru seznamující se osoby mohly zjistit více o příjmech, vyznání a postavení protějšků, ale nakonec se pro další schůzky rozhodovaly především podle fyzické krásy. Muži dávali přednost štíhlým ženám, zatímco ženy preferovaly spíše vysoké muže s pohlednou tváří.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženám se líbí muži s jemnými rysy

Většinu příslušnic slabšího pohlaví přitahují muži s ženskými rysy tváře. Jen velmi krásné ženy dávají přednost drsnému vzhledu svých partnerů. K tomuto závěru...

Výběr článků

Načítám