Hlavní obsah

Podle čeho si muži vybírají partnerky pro život

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít vhodnou partnerku není pro muže vždy jednoduché. Byť jsou to odjakživa vizuální tvorové a zakládají si u dam na atraktivním vzhledu, i oni hledají něco navíc. A když takovou ženu najdou, můžete si být jisti, že bude v mnoha ohledech stejná jako mužova matka.

Foto: Profimedia.cz

Má-li muž dobrý vztah se svou matkou, hledá pro život partnerku, která je jí v mnohém podobná. Ilustrační foto

Článek

Najde-li si pohledný muž pohlednou ženu, nikdo se nediví. Docela často se ale stává, že spolu chodí už na pohled dva naprosto odlišní lidé, kteří ale přitom jeden druhého bezmezně milují i přes případné vzhledové nedostatky.

Podle čeho si tedy vlastně muži vybírají partnerku pro život? Je to jen vzhled, povahové rysy, případně něco jiného? Může to být kombinace všeho uvedeného, jeden faktor je ale podle odborníků vždy nadřazený. Čím více se daná žena blíží fyzickými rysy mužově matce, o to větší šanci má ve vztahu uspět.

Alespoň to tvrdí výsledky nové finské studie, kterou uveřejnil časopis Evolutionary Psychology. Vědci v rámci studie zjišťovali mezi 70 dospělými, nakolik se jejich partneři podobají rodičům dobrovolníků. Ukázalo se, že většina žen, které si muži vybrali, měla podobné rysy ve tváři jako matky jejich partnerů.

Co vidíme doma, chceme také

Podle novinářky a spisovatelky Kate Stone Lombardiové, jejíž poslední kniha se zaměřila právě na vztah mužů s jejich matkami, je vysvětlení vcelku logické. „Je vcelku jednoznačné, že lidé hledají kvality svých rodičů. Pokud byli a jsou v rodině spokojeni, chtějí něco podobného i pro svůj vztah. Vztah mezi synem a matkou pak výrazně ovlivňuje mužův pohled na ženy,” uvádí pro server Cleo.

Matky jednoduše pomáhají svým synům rozvíjet emocionální pochopení, což v budoucnu ovlivňuje mužovy životní hodnoty.

Z celkového pohledu také podle autorů studie vyplynula jedna zajímavá věc. Jakákoli partnerka by se neměla násilně stavět mezi muže a jeho matku. Pokud je totiž jejich vztah pevný, nemůže nová partnerka nikdy vyhrát, matka bude vždy důležitější.

„Je dobré mít na paměti, že potenciální tchýně, ať je jakákoli, je zároveň žena, která vychovala vašeho partnera a snaží se jen o to, aby byl v životě šťastný,” uzavírá Lombardiová.

Reklama

Související články

Komplikované ženy a jejich vztahy s muži

Partnerské vztahy jsou někdy složité. Z pohledu mužů především ve chvíli, kdy zjistí, že je jejich vyvolená tak trochu komplikovaná osobnost. Že jsou takové...

Změnit nebo převychovat muže jednoduše nelze

Nechce svatbu ani dítě, v opilosti je agresivnější nebo o sebe špatně dbá, jak prozrazují až příliš viditelné chloupky v nose. To vše patří k záležitostem,...

Výběr článků

Načítám