Hlavní obsah

Peruánský lékař operoval mozek řemeslnickým nářadím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMA

O tom, že rčení "nouze naučila Dalibora housti" platí nejen u nás, ale i v tak odlehlých končinách, jako je Peru, svědčí jeden neuvěřitelný případ. Oním Daliborem byl v tomto případě lékař ve státní nemocnici v peruánských Andách, který zraněnému pacientovi operoval mozek s pomocí obyčejného řemeslnického nářadí.

Článek

"Neměli jsme v nemocnici žádné neurochirurgické nástroje. Umíral, a tak jsem neměl na vybranou, než zaběhnout do železářství, koupit vrtačku a popadnout kleště, které mám na opravování auta," vylíčil v rozhovoru s agenturou Reuters Cesar Venero. "Samozřejmě jsem je sterilizoval," dodal konejšivě.

Sedmačtyřicetiletého pacienta Centena Quispyho dovezli do nemocnice v Andahuaylas asi 400 kilometrů jihovýchodně od peruánské metropole Lima poté, co dostal při pouliční rvačce ránu do hlavy kovovým předmětem. "Vyvrtal jsem mu do lebky otvory, kleštěmi vytáhl úlomky kostí a odstranil chuchvalce sražené krve, které mu tlačily na mozek," popisoval podivuhodný zákrok Venero.

Andahuaylas je jednou z nechudších oblastí v Peru - zemi, v níž více než polovina z 27 milionů obyvatel žije pod hranicí chudoby. Doktor Venero, který vydělává v přepočtu asi 12 tisíc korun měsíčně, prý už řemeslnických nástrojů použil k operaci pětkrát, ale při méně závažných chirurgických zákrocích. A co pacient? Nejenže přežil, ale teď už se v limské nemocnici krásně zotavuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám