Hlavní obsah

Osm věcí, co vaši přátelé na sociálních sítích nemusí vědět

Novinky, Dana Sokolová

Snad není v dnešní době mladého člověka, co by neujížděl na nějaké sociální síti. Někteří na nich moc nekomunikují, jen sledují, jiní mají potřebu se se svými pseudo-přáteli podělit úplně o vše. Ne vždy se ale tyto výkřiky do světa setkají s patřičným výsledkem. Proto psychologové a sociologové sestavili žebříček věcí, čeho by se lidé měli vyvarovat, aby se před svým okolím zbytečně neztrapňovali.

Foto: Profimedia.cz

Ani na sociální sítě se vše nehodí.

Článek

1. Co nepatří do statusů

Co jednoznačně nepatří do statusů: intimnosti (ať už se to týká vašeho těla či vztahových skutečností jako například rozvodu), finanční úspěchy, dlouho sáhlé příběhy a vágní pasivně-agresivní komentáře typu: "Proč lidé mluví za zády druhých?" apod. Zvlášť pokud jsou určené konkrétním "přátelům" ze sociální sítě, které veřejně stejně nepojmenujete. I na sociálních sítích by měl probíhat "přátelský" boj v duchu fair play.

2. Pokuste se svými komentáři neurážet ostatní

Milujete ironii? Pak vězte, že ne všichni to z vašeho napsaného textu správně pochopí. K pochopení ironie je totiž obvykle nutné slyšet  alespoň tón hlasu. Rejpavý komentář pak může vyznít skutečně urážlivě a za případné problémy to určitě nestojí.

3. Lidé nemusí vědět o každém vašem kroku

Samozřejmě existují jedinci, jež zajímá každý váš krok, obvykle se ale jedná o zoufalé jedince, protože příliš mnoho zpráv z vašeho denního života lidi spíše otravuje. Sdílejte se svými známými pouze skutečné perličky a omezte se max. na čtyři zprávy (odkazy)  denně. I tak je to mnohdy moc.

4. Pozor na virtuální narcismus

Ano, člověk se musí občas pochválit sám, jelikož to za něj obvykle nikdo jiný neučiní, ale i zde platí pravidlo: "Všeho s mírou."

Je samozřejmě hezké, že jste zhubli 10 kg, uběhli 10 km, koupili si nový vůz, vyhráli konkurz na ředitele a k tomu ještě vyhráli ve sportce, nicméně tohle všechno většina lidí jednoduše slyšet nechce. A není to jen o závisti. Příliš mnoho úspěchů druhých může  slabší jedince, či ty méně úspěšné, uvalit do mnohem větší deprese.  A to přece nechcete?!

5. Ne všechny fotky jsou určené všem

Mnoho lidí má mezi přáteli na sociálních sítích kromě skutečných přátel mnoho známých, ale i kolegů či dokonce obchodních partnerů, a pokud je označíte na fotkách z vaší společné akce, kde vypadají poněkud společensky unaveně či jinak zdiskriminovaně, pak je můžete nejen pobavit, ale i společensky a pracovně zcela znemožnit.

6. Soukromé pozvánky na veřejnost nepatří

Pokud někoho určitého veřejně pozvete na kávu, pak akorát v druhých probudíte otázku: "A proč ne mě?" A už taková drobnost může některé jedince velmi ranit. Člověk by jednoduše neměl druhé zbytečně dráždit. I z hlouposti pak může vzniknout zbytečný problém.

7. Neotravujte druhé spamem

Pokud budete druhé neustále žádat o laskavosti kvůli herním aplikacím, pak se nedivte, že si vás lidé začnou ze svých přátel vyhazovat či vás dokonce blokovat. To samé platí o neustálém zasílání pozvánek na nejrůznější stránky apod.

8. Nebuďte příliš kontroverzní

Často můžete být v pokušení vyjádřit svůj názor k určité události, instituci apod., což je samozřejmě dobře. Nicméně vždy zvažte, kdo všechno tyto komentáře z vašich přátel může číst. Zůstaňte tedy i na sociálních sítích raději diplomaty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám