Hlavní obsah

Odstranění dělohy podle vědců neohrožuje sexuální život ženy

– HAAG

Ženy se většinou obávají, že po gynekologické operaci, kdy je jim odejmuta děloha, případně i přilehlé orgány, budou pro muže méně přitažlivé a samy ztratí chuť na sex. Zkušenosti nizozemských vědců, kteří se touto problematikou dlouhodobě zabývají, však tyto obavy vyvracejí.

Foto: Mažoretky Juventus Karviná

Malé mažoretky na soutěži v Kolíně

Článek

Výsledky jejich výzkumu dokonce svědčí o tom, že u žen po hysterektomii se potěšení ze sexuálního života může dokonce zvýšit. Lékaři to vysvětlují tak, že mnoho žen, které mají gynekologické problémy, mají většinou potíže i se sexuálním životem. Odstraněním dělohy se vyřeší zdravotní problém ženy, ta se pak cítí lépe, nemá bolesti a začne zase mít chuť na sex.

Nizozemští vědci zahrnuli do studie 413 žen, které podstoupily hysterektomii. Před operací odpověděly na dotazy týkající se jejich sexuálního života, problémů ze zvlhčováním, orgasmem nebo bolestí při sexuálním styku. Stejné otázky jim byly položeny šest měsíců po operaci. Bylo zjištěno, že sexuální aktivita žen zůstala u žen po operaci stejná. Ovšem polovina 32 žen, které nebyly před operací sexuálně aktivní, začala po chirurgickém zákroku zase sexuálně žít. Tyto ženy bez ohledu na to, který typ hysterektomie prodělaly, říkají, že mají nyní větší potěšení ze sexu.

Se špatným partnerem se sex nezlepší

Podle ředitelky Sdružení pro hysterektomii Lindy Newallové výzkum podpořil názor, který se dosud tradoval anekdoticky. "Ženy po odstranění dělohy mají tendenci tvrdit, že jim sex dělá problémy proto, že za gynekologické potíže schovávají problémy ve vztahu s partnerem," říká Newallová. "Když ženu, která má dobrý partnerský vztah, ale při souloži má bolesti, zbavíte příčiny této bolesti, zlepší se její sexuální život. Ale pokud žije ve špatném partnerském vztahu, po odstranění gynekologických problémů se její sexuální život nezlepší."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám