Hlavní obsah

Odhazování sněhu může člověka i zabít

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Pokud už se nemůžete dočkat sněhu a zároveň jej musíte uklízet, na závěje si pozvěte raději pomocníky, především pokud jste kardiaci. Poslední lopata může být zároveň posledním hřebíkem do vaší rakve, potvrdily výzkumy v americkém Detroitu, kde zaznamenali zvýšenou míru náhlých úmrtí po odhazování sněhu. Kardiaci, zvláště ti, kteří o své chorobě nevědí, se při odhazování sněhu snadno přetáhnou a mohou umřít.

Foto: Josef Hrubeš

Ilustrační foto

Článek

V Detroitu se ukázalo, že ze čtyřiceti tří zesnulých se skrytými srdečními vadami a chorobami, u nichž příčinou smrti bylo selhání srdce, třicet šest umřelo na přetažení po odhazování sněhu. Druh nářadí užitého při odhazování přitom neměl na úmrtnost vliv.

Vlhký sníh je nejnebezpečnější

Většina zesnulých používala k odhazování lopatu, ale čtyři mrtví použili automatickou frézu. Nejnebezpečnější je samozřejmě odhazování těžkého vlhkého sněhu, které nebezpečně vyčerpává srdce i celý organizmus.

"Když se člověk, který se po celý rok vyhýbá fyzické zátěži, vydá v zimě odhazovat sníh, může ho to zabít. Je to neuvěřitelná zátěž na srdce. Prudce stoupá tlak krve a zrychluje se srdeční činnost. V chladném počasí se navíc zužují cévy a tím se srdce ještě více zatěžuje. Bohužel, někdy to může skončit infarktem či srdeční arytmií, a to může způsobit smrt. Kardiaci a staří lidé si prostě na odhazování sněhu musejí najmout dělníky nebo pluh," vysvětlil doktor Barry Franklin, kardiolog z michiganské Nemocnice Wiloliama Beaumonta v Royal Oak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám