Hlavní obsah

Novomanželům zpříjemní líbánky afrodisiakální medovina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Skupina vědců byla nedávno zahlcena odpověďmi na inzerát, ve kterém hledali novomanžele na testování účinků legendárního afrodisiaka - medoviny. Královská chemická společnost (RSC) hledala jeden pár plánující svatbu v červnu, který by každou noc po 30 dní od sňatku pil medovinu a vedl si deník o průběhu svých líbánek.

Foto: archiv

Ken Hensley

Článek

Vědce však kontaktovala více než stovka zájemců, kteří se experimentu chtěli zúčastnit. "Reakce byla ohromující. Chtěli jsme jeden pár, který by si psal deník o tom, jak se obecně cítí při líbánkách, abychom viděli, jaké to má účinky na lásku," řekl mluvčí RSC Brian Emsley v rozhovoru pro CNN a dodal, že výsledky zkoumání budou zveřejněny ke konci roku.

O medovině, která byla vařena již v Babylóně před více než 4000 lety a je tak jedním z nejstarších alkoholických nápojů, se tradovalo, že má vliv na zvýšenou plodnost a na sexuální život. Ve staré Persii prý měly páry pít sladký medový nápoj po celý "medový měsíc" - odtud v angličtině slovo pro líbánky "honey moon" - poté, co vstoupily do manželského svazku, aby dosáhly "toho správného stavu mysli" pro úspěšné manželství. Pokud se po devíti měsících narodil páru syn, výrobci medoviny byly posílány gratulace ohledně kvality jeho výrobku.

Medovina je zasloužilé afrodisiakum

Pro výzkum RSC bylo speciálně vyrobeno 12 lahví medoviny vinařským závodem v Sussexu v jižní Anglii. "Nápoj obsahuje i tajné ingredience," řekl Emsley. "Velmi jsme se přitom drželi starého receptu." Medovina, která vzniká smícháním medu, vína, ovoce a koření, prý snižuje sexuální úzkost, včetně strachu z nedostatečného "výkonu". Je též bohatá na vitamín B podporující reprodukci, na aminokyseliny, které mají vliv na zvýšenou plodnost, a na oxid dusnatý, který je údajně dobrý pro mužský sexuální život.

Afrodisiakální vlastnosti připisované medovině tak mohou být proto zasloužené, řekla doktorka Clare Mcloughlinová z Královské chemické společnosti. "Legenda a mýtus mají vědecký základ." "Jednou z největších příčin problémů je tlak z vnějšku na vztah. Čím jsme zdravější, tím jsme i šťastnější. Cokoli, co pomáhá, je skvělé, ačkoli alkohol je i často spojován s problémy ve vztahu," dodala jedna sexuoložka, která proto doporučila manželským párům pít alkohol s mírou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám